Έφτασε η ώρα που πρέπει να ξεκινήσετε πάλι την εργασία σας, ύστερα από τον τοκετό, αλλά και η ώρα που θα αναγκαστείτε να επιλέξετε σε ποια χέρια θα αφήσετε το μονάκριβό σας αγγελούδι, εφόσον δεν είναι εφικτό να βρίσκεται με τη γιαγιά ή τον παππού. Η επιλογή για τη σωστή νταντά δεν είναι καθόλου εύκολη και, σίγουρα, δεν είναι απλή. Συνεπάγεται μια σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και κοινής αντιμετώπισης αρχών και αξιών. Ο άνθρωπος, στα χέρια του οποίου θα εμπιστευτούμε το παιδί μας, δε θα πρέπει μόνο να μοιράζεται μαζί του το χρόνο του αλλά να ενδιαφέρεται και να το φροντίζει όπως εμείς.


Η επιλογή του κατάλληλου ατόμου

Διαμορφώστε τα κριτήρια της επιλογής. Σκεφτείτε και ιεραρχείστε τα χαρακτηριστικά που θέλετε να διαθέτει η νταντά του παιδιού σας. Τι θεωρείτε πολύ σημαντικό και τι λιγότερο.  Αναζητήστε άτομα με τα χαρακτηριστικά που θεωρείτε περισσότερο σημαντικά.

Κάντε έρευνα. Ρωτήστε συγγενείς και φίλους αν έχουν κάποιο άτομο να σας προτείνουν. Μην επαναπαυτείτε, όμως, σε αυτό που θα σας προτείνουν και, κυρίως, μην το προσλάβετε με «κλειστά» μάτια. Στην πρώτη επαφή, αφήστε να σας μιλήσει για τη ζωή και τις εμπειρίες του και ζητήστε να σας περιγράψει πως αντιλαμβάνεται τη σωστή διαπαιδαγώγηση.

Συμπεριφερθείτε φιλικά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που τη βλέπετε, σκέφτεστε πώς να της συμπεριφερθείτε: Επαγγελματικά, απρόσωπα ή ζεστά; Να θυμάστε πως η δουλειά της νταντάς δεν είναι απλή και χρειάζεται πολλά προσόντα. Από σταθερότητα και προσοχή μέχρι επικοινωνιακό ταλέντο και άπειρη υπομονή. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσωπο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού σας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την υποδεχτείτε φιλικά.

Εξηγήστε καθαρά τι θέλετε. Πείτε ακριβώς τι ώρα πρέπει να τρώει το παιδί, τι ώρα να κοιμάται, ποιο δηλαδή ακριβώς είναι το ημερήσιο πρόγραμμά του. Αν θέλετε, για παράδειγμα, εκτός από τη φύλαξη, να σας σιδερώνει και τα ρούχα, ορίστε το από την αρχή. Επίσης, δείξτε πώς ακριβώς θέλετε να γίνουν τα πράγματα: Αν θέλετε τα ρούχα να είναι διπλωμένα και σε ποιο ράφι της ντουλάπας. Ζητήστε να φτιάξει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα με τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού, ειδικά αν πρόκειται για βρέφος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, να γνωρίζετε πότε τρώει, κοιμάται ή ξυπνάει, ώστε να μην αλλάζει πρόγραμμα το Σαββατοκύριακο και αποσυντονίζεται.

Φροντίστε να μάθετε ακριβώς πότε θα λείπει, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Εννοείται πως πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας, ωστόσο φροντίστε να της καταστήσετε σαφές πως δεν γίνεται να παίρνει άδεια ενώ εσείς δεν μπορείτε να λείπετε από τη δουλειά σας. Και εννοείται πως πρέπει να ξεκαθαρίσετε πως δεν μπορεί να σας ζητάει άδεια την τελευταία στιγμή.

Μιλήστε της με ειλικρίνεια. Εάν δεν είστε ευχαριστημένη από κάποια πράγματα, πάρτε την πρωτοβουλία να μιλήσετε. Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί της, πείτε της τι σας ενοχλεί, δώστε της το περιθώριο να εκφράσει και εκείνη τυχόν παράπονα ή προβληματισμούς. Σε περίπτωση που αποφύγει αυτή τη συζήτηση ή μετά από αυτήν δεν υπάρχει καμία βελτίωση, τότε καλύτερα να βρείτε μια άλλη νταντά, διότι αυτή μάλλον δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας.

Επιμείνετε στη συνέπεια. Αν εσείς είστε συνεπής στη συμφωνία που είχατε κάνει με την νταντά σχετικά με τις ώρες εργασίας και με την αμοιβή της, αλλά παρατηρήσετε ότι στην πορεία αρχίζει να δυσανασχετεί με τα χρήματα ή τις ώρες εργασίας, τότε καλύτερα να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της αντικατάστασής της, γιατί το γεγονός ότι δεν είναι ευχαριστημένη ενδέχεται να επηρεάσει τη σχέση της με το παιδί σας.

Αφήστε τη να είναι δημιουργική. Σε περίπτωση που το παιδί σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους και, συνεπώς, σε ηλικία που παίζει και μπορεί να εμπλακεί σε διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φροντίστε ο χρόνος που περνάει με την νταντά να είναι αξιόλογος. Δεν αρκεί, δηλαδή, να είναι ταϊσμένο και αλλαγμένο αλλά καρφωμένο μπροστά στην τηλεόραση όσο λείπετε, έχοντας απλώς κάποιον να το προσέχει. Ζητήστε να του διαβάζει, να παίζουνε και να ασχολείται μαζί του δημιουργικά.


Να θυμάστε:

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να βρείτε κάποιο άτομο, υπάρχουν site και εξειδικευμένα γραφεία, τα οποία μπορούν να συστήσουν άτομα που ασχολούνται µε τη φροντίδα παιδιών στο σπίτι. Αυτή η επιλογή, κατά κανόνα, παρέχει ασφάλεια αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν εφησυχάζετε.

Όπως δεν υπάρχουν καλούπια που να παράγουν ιδανικούς ανθρώπους, έτσι δεν υπάρχουν ιδανικές νταντάδες. Το μυστικό είναι να «ζυγίσετε» τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του ανθρώπου που προορίζεται να γίνει ο φύλακας – άγγελος του παιδιού σας και να βάλετε, από την πρώτη στιγμή, τις δικές σας «κόκκινες» γραμμές.


Tips

Στην πρώτη γνωριμία με τη νταντά του παιδιού σας, προσπαθήστε:

 • Να μάθετε τι προϋπηρεσία έχει, γιατί και πότε έφυγε από την τελευταία της δουλειά.
 • Να ενημερωθείτε για τα προσόντα της (π.χ. τι έχει σπουδάσει).
 • Να ζητήσετε το βιογραφικό της και να θέσετε ενδεχόμενες απορίες σας.
 • Να ρωτήσετε αν έχει συστάσεις από παλαιότερους εργοδότες και αν μπορεί σας δώσει τα στοιχεία τους, ώστε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί τους.
 • Να μάθετε αν έχει εμπειρία σε παιδιά της ηλικίας των δικών σας παιδιών.
 • Να συζητήσετε για τις δραστηριότητες που σκέφτεται να κάνει με τα παιδιά σας.
 • Να πληροφορηθείτε αν καπνίζει.
 • Να φτιάξετε ένα-δύο σενάρια από δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν και να τη ρωτήσετε πώς θα τα αντιμετώπιζε (π.χ. αν το παιδί επιμένει να κάνει κάτι που εσείς δεν εγκρίνετε, πώς θα το χειριζόταν).
 • Να μάθετε πόσο καιρό συνήθως εργάζεται σε κάθε οικογένεια.
 • Να σας ενημερώσει για τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιεί.
 • Να εξετάσετε πόσο μακριά μένει από εσάς και με ποιον τρόπο μετακινείται, αν οδηγεί και πόσο καιρό έχει το δίπλωμα.
 • Να μάθετε αν μαγειρεύει και αν θα μπορεί να φτιάχνει απλά γεύματα για το παιδί.
 • Να σας πληροφορήσει αν γνωρίζει να παρέχει πρώτες βοήθειες και, αν όχι, αν προτίθεται να μάθει.
 • Να συζητήσετε ποια άλλα καθήκοντα μπορεί να αναλάβει, για παράδειγμα αν μπορεί να σιδερώνει τα ρούχα του παιδιού ή να πηγαίνει στο σουπερμάρκετ.

Πηγή

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από boro.gr