Το  νεογέννητο μωρό σας μπορεί να εξαρτάται απολύτως από εσάς, αλλά και οι πέντε αισθήσεις του είναι έτοιμες να αρχίσουν να λαμβάνουν πληροφορίες για το περιβάλλον του, ώστε τελικά να μπορεί να πατήσει στα πόδια του. Ο εγκέφαλός του είναι  απασχολημένος δημιουργώντας σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έτσι, με την πάροδο των ημερών, οτιδήποτε βλέπει, ακούει, αισθάνεται, γεύεται ή μυρίζει αποκτά μεγαλύτερη σημασία και δημιουργεί ένα μοναδικό, δίκτυο  νευρικών συνάψεων.


Όραση

Τα νεογέννητα  μπορούν να δουν περισσότερα απ΄ όσα πιστεύουμε. Ακόμη και στη μήτρα ένα μωρό ξεχωρίζει το φως και το σκοτάδι. Μόλις γεννηθεί διαθέτει καλή όραση μέχρι τη απόσταση των 20-25 εκ. που το βοηθάει να αναγνωρίζει το πρόσωπό σας όταν το κρατάτε στα χέρια σας. Και μάλλον μπορεί να ξεχωρίσει ένα αντικείμενο σε απόσταση μέχρι 6 μέτρα. Βλέπει καλύτερα κάποια πράγματα εάν έχουν έντονη αντίθεση, όταν είναι μαύρο και άσπρο αλλά μπορεί επίσης να ξεχωρίσει και τα φωτεινά, βασικά χρώματα. Η κληρονομικότητα ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στο χρώμα των ματιών, όμως πολλά παιδιά με καστανά και πράσινα μάτια γεννήθηκαν με μπλέ μάτια  καθώς ο χρωματισμός διεγείρεται απο τη έκθεση στο φως και χρειάζεται περίπου έξι μήνες για να αναπτυχθεί.


Ακοή

Έρευνες αποδεικνύουν πως το εσωτερικό αυτί είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο που αναπτύσσεται  πλήρως πριν από τη γέννηση, φτάνοντας στο  ενήλικο μέγεθός του στη μέση της εγκυμοσύνης. Τις στιγμές της γέννησης, ενα μωρό θα ξαφνιαστεί από τους δυνατούς ήχους και θα αρχίσει να κλαίει. Η ακοή του είναι οξεία και μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή του, καθώς και μουσική ή ήχους που άκουγε από τη μήτρα σας. Δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ανθρώπινη ομιλία παρά σε άλλους ήχους και προτιμάει τις φωνές σε υψηλούς τόνους.


Αφή

Το σώμα του μωρού σας γίνεται ευαίσθητο στην αφή αμέσως μετά τη σύλληψη. Στις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης όλα τα μέλη του σώματος αντιδρούν στον ερεθισμό μέσω της αφής. Με περίπου 50 υποδοχείς αφής ανά τετραγωνικό εκατοστό ( περίπου πέντε εκατομμύρια συνολικά)  και πάνω από 100 διαφορετικά είδη υποδοχέων, ένα παιδί ανταποκρίνεται στην πίεση, τον πόνο, τις δονήσεις και στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Είναι εκπληκτικό πως μέσα σε μερικές ημέρες από τη γέννησή του μπορεί να ξεχωρίσει το άγγιγμα βουρτσών με τρίχες διαφορετικής διαμέτρου.


Γεύση

Μέσα στη μήτρα το έμβρυο καταπίνει αμνιακό υγρό που περιέχει ίχνη της διατροφής της μητέρας του. Ένα μωρό διαθέτει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες  (πολύ περισσότερους από έναν ενήλικα) και αυτοί δε βρίσκονται μόνο στη γλώσσα αλλά και στο πλάι, στον ουρανίσκο και στο πίσω μέρος του στόματος. Τελικά, αυτοί οι επιπλέον γευστικοί κάλυκες εξαφανίζονται. Ένα μωρό είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις γεύσεις από πολύ μικρή ηλικία, προτιμώντας τις γλυκές γεύσεις.

Όσφρηση

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο ευαίσθητο είναι ένα νεογέννητο στις καθημερινές μυρωδιές, αλλά μελέτες σε μωρά δύο ημερών καταδεικνύουν πως αντιδρούν έντονα , σε ορισμένες οσμές, όπως το σκόρδο και το ξίδι. Άλλες μελέτες αναφέρουν, πως ένα μωρό πέντε ημερών στρέφεται προς ένα επίθεμα μουλιασμένο με το γάλα της μητέρας του και στις δέκα ημέρες προτιμάει τη μυρωδιά του γάλακτος της μητέρας του από αυτό μιας άλλης γυναίκας. Αυτή η ικανότητα φανερώνει πως το ανθρώπινο μωρό προστατεύεται από την πείνα. Ακόμα και στο σκοτάδι , είναι σε θέση να στραφεί προς την πηγή της τροφής του.