Το να δώσετε σε ένα μωρό την προσοχή που χρειάζεται και να ικανοποιήσετε πλήρως τις ανάγκες του κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας, αποτελεί ήδη ένα δύσκολο επίτευγμα. Τα Χριστούγεννα και σε όλη την εορταστική περίοδο, με τις πολλαπλές υποχρεώσεις, η ευθύνη αυτή φαίνεται βουνό. Οι περισσότερες μητέρες αποφεύγουν τις εξόδους, διότι σκέφτονται ότι δε θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του μωρού τους. Ψυχραιμία! Υπάρχει λύση! Με τη σωστή οργάνωση θα καταφέρετε να ικανοποιήσετε αξιοπρεπώς τις ανάγκες του μωρού σας και ταυτόχρονα να διασκεδάσετε!

  1. Ζητήστε βοήθεια από τη μαμά, το μπαμπά, τους θείους, τις γιαγιάδες, τα αδέρφια ή τους φίλους. Σίγουρα οι αγαπημένοι σας θα είναι πρόθυμοι να σας ελαφρύνουν από τις υποχρεώσεις σας με το νέο μέλος.
  2. Προσπαθήστε να μην αποκλίνετε κατά πολύ από τα συνηθισμένα ωράρια της καθημερινότητας, όσον αφορά στην ώρα του φαγητού και του ύπνου του μωρού. Αν παραταθεί κατά πολύ η ώρα του φαγητού και του ύπνου, ενδέχεται το μικρό σας να γίνει ευερέθιστο και γκρινιάρικο.
  3. Μη διστάζετε να βγείτε από το σπίτι με το μωρό σας, ακόμα και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Εξάλλου το μωρό σας δεν κινδυνεύει από το κρύο. Προετοιμαστείτε κατάλληλα, ντύνοντάς το καλά σε στρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε ρούχα, ανάλογα με την περίσταση. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας ζεσταίνεται, όπως πχ όταν το πρόσωπο και τα μάγουλά του είναι κόκκινα και ο αυχένας του ιδρωμένος.
  4. Επιλέξτε χώρους μη καπνιζόντων και αποφύγετε με το μωρό σας τοποθεσίες με έντονο θόρυβο, διότι το ίδιο μπορεί να ταραχθεί. Επίσης, αποφύγετε το συγχρωτισμό, ο οποίος μπορεί να καταστήσει το μωρό πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις τους πρώτους αυτούς μήνες, όπου το ανοσοποιητικό του σταδιακά ενισχύεται.
  5. Συγγενείς και φίλοι που ίσως βλέπουν το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα διαχυτικοί. Σίγουρα δεν μπορούμε να κλείσουμε το μικρό μας στη γυάλα, αλλά από την άλλη, καλό είναι να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις στις διαπροσωπικές επαφές με το μωρό.
  6. Εάν θηλάζετε, προτιμήστε μέρη φιλικά στο θηλασμό, ώστε να μπορείτε να ανταποκριθείτε άμεσα στην ανάγκη του μωρού, όταν αυτό πεινάσει. Εάν χορηγείτε ξένο γάλα, φροντίστε στις εξόδους σας να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα (μπιμπερό, γάλα, νερό κτλ) και να βρίσκεστε σε μία τοποθεσία όπου θα μπορέσετε να ετοιμάσετε το γάλα του.
  7. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια του μωρού στο εσωτερικό του σπιτιού. Τοποθετείστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία ασφαλή θέση, όπου θα είναι δύσκολο να τραβηχτεί από το παιδί, με κίνδυνο να πέσει επάνω του και να το τραυματίσει. Επίσης, χρησιμοποιήστε στολίδια καταλλήλων διαστάσεων που δε σπάνε και που δε χωρούν στο στόμα του μωρού και καλύψτε τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το ρεύμα.

Να γνωρίζετε ότι παρόλο που το μικρό σας φαντάζει μικρό και εύθραυστο, έχει τον τρόπο να εκδηλώσει τις ανάγκες του. Ακολουθήστε το μητρικό σας ένστικτο και τις παραπάνω συμβουλές και θα περάσετε όμορφα τις εορτές, τόσο εσείς, όσο και το μωρό σας.


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!