Στο σύγχρονο πολύπλοκο χρηματοοικονομικό σύστημα, η δημιουργία µιας νέας γενιάς ενημερωμένων πολιτών πρέπει να είναι προτεραιότητα, τόσο του εκπαιδευτικού µας συστήματος, όσο και δικιά µας. Θέτοντας τις σωστές βάσεις στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών, τα βοηθάμε από μικρή ηλικία να κατανοήσουν αλλά και να εφαρμόσουν συνετές πράξεις, όπως η αποταμίευση, η προσεκτική κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών και η σκέψη για το μέλλον, κάτι που µπορεί να είναι δύσκολο.

Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργήσουμε µία νέα γενιά ενημερωμένων πολιτών που θα έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους και το μέλλον τους µε σοβαρότητα και συνέπεια. Έτσι δε θα οδηγηθούν σε οικονομικά σφάλματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυσάρεστα γι’ αυτούς και τους δικούς τους ανθρώπους.

Μην ξεχνάτε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8, αλλά και η περίπτωση της Ελλάδας, προκλήθηκε από κακή χρήση των πόρων της κοινωνίας, από υπερδανεισµό και από αδυναμία κατανόησης ενός πολύπλοκου συστήματος. Εν ολίγοις, όταν γνωρίζουμε απλά χρηματοοικονομικά, η λύση είναι απλή: Να στηριζόμαστε στις δυνάμεις µας και να είμαστε χρηματοοικονομικά υγιείς!

Η διεθνής βιβλιογραφία αλλά και οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις που βοηθούν τα παιδιά µας να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Συνδυάστε μικροδουλειές στο σπίτι µε ανάλογη ανταμοιβή και παράλληλα ένα σταθερό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο λογικό χαρτζιλίκι από το οποίο ένα ποσοστό (10-20%) να πηγαίνει σε αποταμίευση.

Μεταφέρετε ορισμένες αποφάσεις δαπάνης στα παιδιά, ενθαρρύνοντάς τα να κάνουν συγκρίσεις στις αγορές των προϊόντων, ιδιαίτερα στα supermarket.

Ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσετε τα παιδιά είναι να τους μάθετε να κερδίζουν χρήματα από µόνα τους, έστω και για λίγες µέρες τον χρόνο.

Ενθαρρύνετε το παιδί να αποταμιεύει, πάρτε του έναν κουμπαρά και βοηθήστε το να τον γεμίσει. Όταν επιτευχθεί ο σκοπός, συζητήστε μαζί του τι θα κάνει τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει.

Η κατανόηση των προσωπικών χρηματοοικονομικών (personal finance) και το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα – έστω στις βασικές του αρχές – θα συμβάλει θετικά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού, στην οικονομική του ανεξαρτησία, θα αυξήσει την αίσθηση του ελέγχου και θα του δώσει µια θετική εικόνα για τον εαυτό του και τη ζωή του γενικότερα!

Επιπλέον, θα το προστατέψει από πιθανά μελλοντικά λάθη όπως ο υπερδανεισµός, η υπερβολική χρήση των πιστωτικών καρτών και άλλα ανθρώπινα σφάλματα τα οποία είναι αποτέλεσμα άγνοιας και στερεοτύπων.

Μαθαίνοντας στο παιδί καλές συνήθειες από μικρή ηλικία θα το βοηθήσετε στο μακροπρόθεσμο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό του, όπως οι σπουδές του, η ασφάλισή του, αλλά και η ποιότητα της συνταξιοδότησής του.

Μην ξεχνάτε ότι η χρηματοοικονομική ασφάλεια του αύριο ξεκινάει σήμερα!

Ο σκοπός του πρώτου βιβλίου στη χώρα µας για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών, «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας», είναι να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ενημερωμένων μελλοντικών πολιτών.

Νικόλαος Φίλιππας

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών & Διεθνών Σπουδών
Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

Συγγραφέας του βιβλίου «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» – Μια εισαγωγή στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των παιδιών