Πολλές γυναίκες επισκεπτόμενες το γυναικολόγο τους ρωτούν το γιατρό πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη επίσκεψη της κόρης τους.

Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν νιώσετε ότι χρειάζεστε ιατρική συμβουλή και βοήθεια.

Να ξέρετε ότι η φυσιολογική εξέλιξη της ήβης/εφηβείας είναι η εξής:

  • Ξαφνική αύξηση του ύψους του παιδιού
  • Αύξηση και ανάπτυξη του στήθους (Θηλαρχή)
  • Εμφάνιση τριχοφυΐας στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα (Αδρεναρχή)
  • Εμφάνιση πρώτης περιόδου (Εμμηναρχή)

Αν βλέπετε αυτές τις αλλαγές (ανάπτυξη στήθους, εμφάνιση τριχοφυΐας) στην κόρη σας να ξέρετε ότι η φύση κάνει το θαύμα της και αργά ή γρήγορα θα έχει περίοδο.

Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων η σειρά είναι λίγο διαφορετική (υπάρχει πρώτα εμφάνιση τριχοφυΐας και μετά ανάπτυξη του στήθους). Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επίσης η αύξηση του ύψους μπορεί να συμβεί πριν από την αδρεναρχή και την θηλαρχή ή και λίγο μετά. Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ακόμη σε πολλά κορίτσια παράλληλα με την τριχοφυΐα παρουσιάζεται και ακμή.

Η μέση ηλικία που παρατηρούνται αυτές οι αλλαγές- και έρχεται η πρώτη περίοδος – είναι μεταξύ 10-14 χρονών.

Η παρουσία ανεπτυγμένου στήθους και τριχοφυΐας ονομάζονται δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου και όσο μεγαλώνει το κοριτσάκι- και αναπτύσσεται- τόσο πιο πολύ αναπτύσσονται και ολοκληρώνονται.

Οτιδήποτε σας ανησυχεί γύρω από αυτήν την φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού πρέπει να τα συζητήσετε με τον/την γυναικολόγο. Εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα πχ. έντονοι πόνοι περιόδου, υπερβολική ροή αίματος κλπ, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό. Ακόμη, αν η κόρη σας έχει ερωτήσεις που εσείς δεν μπορείτε ή δεν ξέρετε να απαντήσετε, είναι σίγουρο πως ο γυναικολόγος θα σας δώσει με σαφή τρόπο όλες τις απαντήσεις.

Να ξέρετε ότι στα κοριτσάκια δεν γίνεται κανονική, εσωτερική γυναικολογική εξέταση. Απλώς μια ματιά ρίχνουμε, εξωτερικά, για να εκτιμήσουμε την κλινική εικόνα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Εάν κρίνουμε ότι χρειάζεται απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων (δηλ. μήτρας και ωοθηκών) αυτό γίνεται με εξωτερικό κοιλιακό υπερηχογράφημα από ακτινολόγο.

Επίσης, η γυναικολογική εξέταση του παιδιού γίνεται πάντα με την παρουσία της μητέρας.

Τέλος να ξέρετε ότι παράλληλα με τις αλλαγές στο σώμα, που είναι απόρροια μεγάλων ορμονικών αλλαγών, θα υπάρχουν και αλλαγές στην ψυχολογία και την συμπεριφορά του παιδιού σας. Αυτές είναι αναμενόμενες. Πρέπει να επιστρατεύσετε όλη σας την αγάπη και να δείξετε υπομονή και κατανόηση. Η φάση είναι μεταβατική και σε λίγα χρόνια η κόρη σας θα είναι μια όμορφη νέα γυναίκα!

Dr.  Γεωργαντοπούλου Αικατερίνη FRCOG, MFSRH,DRCOG,DFSRH.
Χειρουργός Μαιευτήρ-Γυναικολόγος
Λουκιανού 7, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Τηλ.: 210-7256991
E-mail: cgeorge@otenet.gr
www.kgeorgantopoulou.gr