Η εισαγωγή των στερεών τροφών αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή ενός βρέφους και συχνά συνεπάγεται συναισθήματα αμφιβολίας και άγχους για τους γονείς. Κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού, μπορείτε να δημιουργήσετε γευστικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, γνωρίζοντας όμως παράλληλα τις τροφές που ενδέχεται να βλάψουν το μωρό σας και κατ επέκταση πρέπει να αποφεύγετε.

Αλάτι: Οι στερεές τροφές που λαμβάνει το μωρό σας έχουν τη σωστή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η επιπλέον προσθήκη του μπορεί να επιβαρύνει τα ανώριμα νεφρά του μωρού, καθώς και να ενισχύσει τον κίνδυνο αρτηριακής υπέρτασης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ζάχαρη: Καλό είναι να μην προσθέτετε ζάχαρη στις τροφές του βρέφους. Τα μωρά έχουν μία έμφυτη προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση, ενώ συχνά απορρίπτουν το ξινό. Βρέφη τα οποία τρέφονται με πολύ γλυκές τροφές, τείνουν να απορρίπτουν τροφές με πιο ουδέτερη-ξινή γεύση, όπως πχ. τα φρούτα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν στη συνέχεια φτωχές διατροφικές επιλογές. Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης ευνοεί την πρόκληση τερηδόνας και την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Μέλι: παρότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο του παιδιού σας, καλό θα ήταν να μείνει εκτός πιάτου και φυσικά, εκτός πιπίλας, για τον πρώτο χρόνο, λόγω του αυξημένου κινδύνου προσβολής του βρέφους από αλλαντίαση. Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος, η οποία οφείλεται στον αποικισμό του εντέρου από τους σπόρους του Clostridium botulinum, οι οποίοι στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήρια που απελευθερώνουν την τοξίνη, υπεύθυνη για τα συμπτώματα της νόσου. Τα βρέφη είναι πιο επιρρεπή, από τη στιγμή που η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το πρώτο έτος ζωής.

Συσκευασμένα τρόφιμα: καλό είναι να αποφεύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία πολλές φορές περιέχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά. Επιλέξτε να μαγειρεύετε εσείς για το μωρό σας, προτιμώντας φρέσκα υλικά, της εποχής.

Να γνωρίζετε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί το πράσινο φως στην εισαγωγή τροφών στη διατροφή του βρέφους, οι οποίες παλιότερα ήταν απαγορευτικές πριν το πρώτο έτος ζωής. Φρούτα όπως οι φράουλες και το καρπούζι, λαχανικά όπως η ντομάτα, καθώς και πολλές άλλες τροφές, όπως πχ οι ξηροί καρποί, μπορούν πλέον να προστεθούν στο διαιτολόγιο του βρέφους, σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου σας.

Σημαντικό είναι βέβαια, η μητέρα να ακολουθεί τον κανόνα της εισαγωγής μόνο μιας καινούργιας τροφής την ημέρα για 3 ημέρες συνεχόμενα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη αλλεργίας στο μωρό. Εντέλει, σε παιδιά με θετικό οικογενειακό ιστορικό τροφικής αλλεργίας, η εισαγωγή της αλλεργιογόνου τροφής πρέπει να γίνει ακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή τις συστάσεις του παιδιάτρου.


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!