Ο χειμώνας μπαίνει δειλά – δειλά πλέον από το παράθυρο και οι mini εκδρομές τα Σαββατοκύριακα με τις βόλτες σε παραλίες αποτελούν ευχάριστες αναμνήσεις. Για τους λάτρεις, ωστόσο, των ταξιδιών, για όσους δεν πτοούνται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών αλλά και για όσους θέλουν να επισκεφθούν αγαπημένους προορισμούς με όλη την οικογένεια και με λιγότερο συνωστισμό, αυτή η εποχή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Προετοιμάστε, λοιπόν, κάθε βήμα του οικογενειακού σας ταξιδιού, αρχής γενομένης από το ταξίδι με αεροπλάνο. Από το ποια εταιρία θα προτιμήσετε (με βάση την πιο συμφέρουσα σχέση ποιότητας – τιμής) μέχρι τι χαρτιά χρειάζονται και ποιες αποσκευές μπορείτε να πάρετε, είναι μια ολόκληρη διαδικασία που θα πρέπει να την ακολουθήσετε πιστά για να απολαύσετε την κάθε στιγμή που θα ακολουθήσει.


Ειδικές τιμές για βρέφη και παιδιά

Τα βρέφη έως 2 ετών συνήθως ταξιδεύουν στην αγκαλιά των γονιών τους. Αν ωστόσο εσείς θέλετε ξεχωριστή θέση, τότε το μωρό σας θα ταξιδέψει με ειδική χρέωση.


Κανονισμοί για βρέφη έως 2 ετών

Ο βρεφικός ναύλος αφορά σε παιδιά έως 2 ετών, εφόσον αυτά ταξιδέψουν στην αγκαλιά σας. Εάν προτιμάτε το βρέφος σας να έχει δική του θέση (υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας), τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε τον εκπτωτικό ναύλο για παιδιά (εφόσον είναι διαθέσιμος), καθώς και να έχετε μαζί σας κάθισμα αυτοκινήτου (car-type seat) που να πληροί τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας . Η διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε σχετικά είναι να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Κρατήσεων της αεροπορικής εταιρίας με την οποία θα ταξιδέψετε ή με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα.

Αν ένα βρέφος συμπληρώνει τα 2 έτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τότε είναι υποχρεωτική η κράτηση χωριστής θέσης με τον εκπτωτικό παιδικό ναύλο για το σύνολο του ταξιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η μεταφορά καθίσματος αυτοκινήτου είναι προαιρετική.

Κάθε βρέφος πρέπει να συνοδεύεται από έναν ενήλικα.


Κανονισμοί για παιδιά από 2 έως 12 ετών

Ο παιδικός ναύλος αφορά σε παιδιά από 2 έως 12 ετών. Επίσης, εάν ένα παιδί συμπληρώνει τα 12 έτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τότε είναι υποχρεωτική η κράτηση με κανονικό ναύλο ενήλικα για το σύνολο του ταξιδιού.


Ποια ταξιδιωτικά έγγραφα πρέπει να έχουν μαζί τους οι γονείς;

Γενικά, τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό χρειάζεται να διαθέτουν το δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα (για πτήσεις Ε.Ε. ή Σένγκεν). Για πτήσεις εσωτερικού, το παιδί μπορεί να ταξιδέψει με διαβατήριο, ταυτότητα (αν είναι πάνω από 12 ετών) ή βιβλιάριο υγείας ή πιστοποιητικό γεννήσεως.

Σε περίπτωση που ταξιδεύει ο ένας μόνο γονέας με το παιδί, θα πρέπει να έχει μαζί του υπεύθυνη Δήλωση (επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή όπως ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα, κ.ά.) μέσω της οποίας ο άλλος γονέας θα εγκρίνει το ταξίδι. Σε περίπτωση που το παιδί συνοδεύει άλλος ενήλικος πλην των γονέων, η υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να υπογράφεται και από τους δύο γονείς.


Ποιοι είναι οι κανόνες ταξιδιού για βρέφη και παιδιά;

Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ασφαλές για ένα υγιές βρέφος ή ένα μικρό παιδί. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κάποια επιφύλαξη, καλό θα ήταν να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρό σας. Καλό, επίσης, θα ήταν να προχωρήσετε σε αλλαγή της προγραμματισμένης πτήσης σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει υψηλό πυρετό, έχει κάποια μεταδοτική ασθένεια όπως ιλαρά, γρίπη, ανεμοβλογιά ή έχει υποβληθεί σε χειρουργείο και βρίσκεται στη φάση της ανάρρωσης.


Γενικοί κανόνες για βρέφη

Βρέφη θεωρούνται τα παιδιά που μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού δεν έχουν συμπληρώσει τα δύο έτη. Για τα βρέφη ισχύουν οι ακόλουθοι όροι για την ασφαλή μεταφορά τους:

  • Βρέφη έως 7 ημερών δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν, εκτός εάν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.
  • Επιτρέπεται 1 βρέφος ανά συνοδό ηλικίας άνω των 15 ετών.
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός βρεφών ανά αεροσκάφος εξαρτάται από τον αριθμό των μασκών οξυγόνου και ζωνών ασφαλείας για βρέφη που διαθέτει αυτό.

Γενικοί κανόνες για παιδιά

Τα παιδιά έως 12 ετών πρέπει πάντα να συνοδεύονται από άτομο ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για το παιδί σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, το παιδί θα πρέπει να ταξιδεύει μαζί με το γονέα ή τον κηδεμόνα του στην ίδια πτήση, αλλά και στην ίδια κατηγορία θέσης, εκτός και εάν έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία για τα ασυνόδευτα παιδιά.