Τα σχολεία τελείωσαν και το καλοκαιράκι, σε πείσμα του συννεφιασμένου ή βροχερού καιρού που μας χαλάει κάποιες μέρες τα σχέδια, είναι εδώ. Μαζί είναι και η έντονη ανάγκη των παιδιών να βρίσκονται στη θάλασσα, να χαίρονται τον ήλιο και τα παιχνίδια και να απολαμβάνουν με χαρά την κάθε τους μέρα.

Είτε βρισκόμαστε με τα παιδιά σε κάποια κοντινή παραλία της Αττικής, είτε σε οποιαδήποτε παραλία της περιφέρειας, πριν τα αφήσουμε να κολυμπήσουν ελεύθερα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε, είναι η καθαρότητα των νερών. Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο δεκάλογος του λουόμενου για παιδιά.

Οι ειδικοί λένε:

Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.

Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια ή απόβλητα βόθρων.

Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.

Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.

Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, τότε θα πρέπει να παίρνουμε ορισμένα στοιχειώδη μέτρα τόσο για εμάς, όσο κυρίως για τα παιδιά μας:

  1. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
  2. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
  3. Να μη ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
  4. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου και με την ανατάραξη του βυθού τα στοιχεία αυτά μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
  5. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
  6. Πριν κολυμπήσουν, μπορούμε να αλείψουμε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός τους  με αγνό ελαιόλαδο.
  7. Σε περίπτωση που τα τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχουμε μαζί αμμωνία υγρή, χρησιμοποιούμε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
  8. Στην περίπτωση που θέλουμε να απαλλαγούμε από τις τσούχτρες, ας ασχοληθούμε με το να τις ψαρεύουμε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Με το εσωτερικό της παλάμης μας προσπαθούμε να τις μαζέψουμε μαζί με το νερό.
  9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
  10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, κολυμπάμε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

Πηγή

ΠΑΚΟΕ