Για τις μανούλες που θέλουν ένα γενικό πλάνο για τη διατροφή των παιδιών τους συγκέντρωσα κάποιες γενικές συστάσεις για την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών.

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω την σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος ειδικά για τα παιδιά. Η συστηματική κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους. Το πρωινό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη νοητική επίδοση, τη μνήμη και τη διάθεση.


Παρακάτω θα δείτε ορισμένες γενικές συστάσεις που αφορούν μία ισορροπημένη διατροφή:

  1. Ενυδάτωση του παιδιού κατά τη διάρκεια της μέρας. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και από το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας του παιδιού.
  2. Κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών καθημερινά. Φροντίστε να τα συμπεριλάβετε σε κάθε κύριο γεύμα των παιδιών.
  3. Κατανάλωση ποικιλίας φρούτων καθημερινά. Επιλέξτε φρούτα εποχής! Επιλέγετε φρέσκα φρούτα αντί φυσικούς χυμούς αφού είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες.
  4. Καθημερινή κατανάλωση γάλακτος ή και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αξίζει να σημειώσω ότι τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να καταναλώνουν πλήρες ή ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι (1,5-2% περιεκτικότητα σε λίπος) σε αντίθεση με τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών που πρέπει να καταναλώνουν πλήρες γάλα και δεν μειώνουμε την πρόσληψη λίπους.
  5. Κατανάλωση 4-7 αβγών την εβδομάδα. Προτιμήστε το αβγό να είναι βραστό τις περισσότερες φορές και λιγότερο συχνά τηγανητό.
  6. Κατανάλωση ποικιλίας δημητριακών κατά προτίμηση ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένα δημητριακά (λευκά) γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  7. Κατανάλωση οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φάβα, φασόλια)τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  8. Κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα κόκκινου ή λευκού άπαχου κρέατος για παιδιά άνω των 2 ετών. Αποφύγετε όμως το επεξεργασμένο κρέας όπως τα αλλαντικά ή και προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος όπως τα μπιφτέκια ή παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κτλ. Επίσης ο τρόπος μαγειρέματος έχει ιδιαίτερη σημασία. Προτιμότερο είναι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
  9. Κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδων την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών εκ των οποίων η μία μερίδα να είναι λιπαρό ψάρι όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο γαλέος, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
  10. Το ελαιόλαδο είναι καλό να αποτελεί την πρώτη επιλογή τόσο στο μαγείρεμα όσο και στις σαλάτες. Επίσης φροντίστε το αλάτι και η ζάχαρη να καταναλώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα παιδιά και οι γονείς να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.