Μέρες γιορτινές είναι οι μέρες που διανύουμε με τα σπίτια γεμίζουν χρώματα, παιδικές φωνούλες που λένε τα κάλαντα, χαχανητά του Αη Βασίλη και πολλές πολλές λιχουδιές! Οι ανθρώπινες καρδιές ξεχειλίζουν από φως, θαλπωρή και αγάπη. Τη γιορτινή αυτή περίοδο, οι μικροί μας φίλοι είναι αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο απ’ όλους το Χριστουγεννιάτικο κλίμα, αντικρίζοντας τον κόσμο μαγικά, μέσα από τα αθώα και περίεργα μάτια της παιδικότητας.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν, ώστε οι γιορτές αυτές να γίνουν ακόμα πιο ξεχωριστές για εσάς και τα παιδιά σας:

1) Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η Βασιλόπιτα και πολλά άλλα γλυκίσματα αποτελούν τον μεγαλύτερο πειρασμό μικρών και μεγάλων κατά την εορταστική περίοδο. Σίγουρα δεν είναι και το τέλος του κόσμου τα παιδιά να «γλυκαθούν» κάπως περισσότερο στις γιορτές! Καλό είναι βέβαια να αποφύγετε τη χορήγηση γλυκών τις βραδυνές ώρες, όπου οι καύσεις του οργανισμού μειώνονται. Επίσης, επιλέξτε τη χορήγησή τους μετά το γεύμα, αφού πρώτα βεβαιωθείτε, ότι το παιδί σας δεν παραμελεί το φαγητό του για το γλυκό.
2) Εκμεταλλευτείτε το γεγονός, ότι το παιδί δεν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο και ενισχύστε την ξεκούρασή του. Γενικά, προσπαθήστε να μην αποκλίνετε κατά πολύ από το σύνηθες ωράριο του ύπνου, γιατί η επιστροφή του στην καθημερινότητα θα είναι δύσκολη. Αν και μπορείτε κάποιο βράδυ να του επιτρέψετε να κοιμηθεί κάπως αργότερα από το συνηθισμένο, φροντίστε το επόμενο πρωί να αναπληρώσει, συμπληρώνοντας τον ακριβή αριθμό ωρών ύπνου για την ηλικία του.
3) Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το κρύο του χειμώνα είναι πλέον τσουχτερό. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποια θερμοκρασία αποτρεπτική στο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι τους χειμωνιάτικους μήνες. Ντύστε το παιδάκι σας σε στρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ρούχα, ανάλογα με την περίσταση και ξεκινήστε για μία εκδρομή στα χιόνια, που θα του μείνει αξέχαστη!
4) Μαζί με το κρύο έρχονται και οι ιώσεις, που…”αποδεκατίζουν” τον παιδιατρικό και όχι μόνο πληθυσμό! Αποδεχτείτε με χαρά τις προσκλήσεις φίλων και συμμαθητών σε παιδικές γιορτές, από τη στιγμή που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση του παιδιού σας, αλλά αν είναι εφικτό, αποφύγετε την επαφή με τα άρρωστα παιδάκια.
5) Οι γιορτές αποτελούν μία καλή ευκαιρία να περάσετε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας. Οι μικρές ενασχολήσεις το κάνουν πιο υπεύθυνο και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του. Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί μία χριστουγεννιάτικη παράσταση ή να οργανώσετε μία εκδρομή στα χιόνια!
6) Οι γιορτές των Χριστουγέννων με τις συχνές συναθροίσεις αποτελούν επίσης μία πολύ καλή ευκαιρία για να ενισχυθεί ο οικογενειακός θεσμός. Ως οικογένεια δεν εννοούμε μόνο τους γονείς με τα παιδιά τους, αλλά και τους συγγενείς (παππούδες, θείους κτλ), τους στενούς φίλους και γενικά όλα τα πολύ αγαπημένα άτομα που απαρτίζουν την κάθε οικογένεια.
7) Τα παιδιά περιμένουν τα δώρα από τον Αη Βασίλη πως και πως! Μην πέφτετε στην παγίδα να αγοράζετε στο παιδί σας ό,τι δώρο επιθυμεί, όσο έντονα κι αν το απαιτεί. Ένα ή το πολύ 2 δώρα από τον Αη Βασίλη είναι αρκετά. Να γνωρίζετε ότι, όταν το παιδί λαμβάνει λίγα δώρα, δεν τα θεωρεί δεδομένα και εκτιμά καλύτερα την αξία τους.
8) Στις γιορτές ενισχύεται αυθόρμητα μέσα μας η έννοια της προσφοράς, η οποία καλό είναι να καλλιεργηθεί και στα παιδιά μας. Παροτρύνετέ το παιδί σας να χαρίσει κάποιο παιχνίδι του, ένα βιβλίο ή ρούχα που δεν χρησιμοποιεί πλέον σε κάποιο φτωχό παιδάκι ή να φτιάξει μία ζωγραφιά για τον αγαπημένο του παππού ή την αγαπημένη του γιαγιά.
9) Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια του παιδιού στο εσωτερικό του σπιτιού. Τοποθετείστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία ασφαλή θέση, όπου θα είναι δύσκολο να τραβηχτεί από το παιδί, με κίνδυνο να πέσει επάνω του και να το τραυματίσει. Χρησιμοποιήστε στολίδια που δε σπάνε και καλύψτε τις ηλεκτρολογικές συνδέσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το ρεύμα.
10) Εκτός από την ασφάλεια μέσα στο σπίτι, σημαντικό είναι να προφυλάξουμε τα παιδιά μας και εκτός σπιτιού. Τις γιορτινές ημέρες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις έντονες κοινωνικές επαφές. Για αυτό είναι απαραίτητο να τα έχουμε συμβουλεύσει εγκαίρως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να μην αποδέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους. Δεν τα αγαπούν όλοι όπως ο μπαμπάς και η μαμά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και προφυλάξεις η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων θα γεμίσει μόνο λαμπερές στιγμές, φυλαγμένες για πάντα στο σεντούκι των αναμνήσεων, για εσάς και τα παιδιά σας. Ευτυχισμένες γιορτές και Καλή Χρονιά!


 

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!