Δεν είναι οι συνηθισμένες κατασκηνώσεις όπου τα παιδιά αθλούνται, πηγαίνουν κολυμβητήριο, μαθαίνουν να στρώνουν τα κρεβάτια τους και να ζουν με τους ρυθμούς της φύσης. Δεν φέρουν την εικόνα της κατασκήνωσης των παιδικών μας χρόνων αλλά αποτελούν σίγουρα μια γνωστική και βιωματική εμπειρία που θα τυπωθεί στο μυαλό και την ψυχή των μικρών πρωταγωνιστών μας. Οι εναλλακτικές καλοκαιρινές παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται, κυριολεκτικά, στην καρδιά της Αθήνας, φέρουν τη δική τους πρόταση και προσκαλούν τα παιδιά μας να την ακολουθήσουν.


Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Μία ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία για δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πολύ παιχνίδι και ακόμη περισσότερο κέφι περιμένει τα παιδιά, από τις 19 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, στο Summer Camp στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Για τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, διοργανώνουν το πιο πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, με παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο, εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, video animation, ζωγραφική, χορό και πολλά ακόμα.

Το πρόγραμμα αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα και περιλαμβάνει τέσσερις περιόδους, με διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα.

1η εβδομάδα (19 – 23 Ιουνίου 2017): «Μαγεία και εφευρέσεις»

Τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για διαφορετικούς πολιτισμούς, ανακαλύπτουν ξανά τον τροχό, μελετούν τον κύκλο της ζωής, τ’ αστέρια και άλλα πολλά ανεξήγητα που μπορούν να εξηγηθούν από τη φύση και την επιστήμη.

2η  εβδομάδα (26 – 30 Ιουνίου 2017): «Τέχνες και μικροί καλλιτέχνες»

Τα παιδιά πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά, μυούνται στα μυστικά της κινούμενης εικόνας, και φτιάχνουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους animation. Παράλληλα, ασχολούνται με τις τέχνες και άλλους τρόπους προσωπικής έκφρασης: τη ζωγραφική, τη γλυπτική, ακόμα και τη μαγειρική.

3η εβδομάδα (3 – 7 Ιουλίου 2017): «Ρομπότ και πειράματα»

Στη συγκεκριμένη θεματική, παίζουν με τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες ενώ έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν ρομποτάκια σε εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής.

4η εβδομάδα (10 – 14 Ιουλίου 2017): «Σώμα και κίνηση»

Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, πολύ χορό και γυμναστική ανακαλύπτουν το σώμα τους και μαθαίνουν να τρέφονται σωστά

Info
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 14 Ιουλίου
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0109300 και 213 010 9324


Η εναλλακτική κατασκήνωση για παιδιά του “Ελληνικού Κόσμου”

Μια πραγματική δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία αλλά και πολύ παιχνίδι προσφέρει στους μικρούς της φίλους, η εναλλακτική θερινή κατασκήνωση του “Ελληνικού Κόσμου”.

“Καλοκαίρι στην πόλη” λέγεται το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, λειτουργεί για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και περιλαμβάνει 4 δεκαήμερα:

 • Α’ δεκαήμερο: 19 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου
 • Β’ δεκαήμερο: 03 Ιουλίου έως 14 Ιουλίου
 • Γ’ δεκαήμερο: 17 Ιουλίου έως 28 Ιουλίου
 • Δ’ δεκαήμερο: 28 Αυγούστου έως 8 Σεπτεμβρίου

Κάθε ημέρα, τα παιδιά προγευματίζουν και γευματίζουν ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις εκθέσεις, τις προβολές, την περιήγηση στο Θόλο Εικονικής Πραγματικότητας και όλες τις δραστηριότητες του “Ελληνικού Κόσμου” ανάλογα με την ηλικία τους.

“Τρύπες, το φαινόμενο!”

Σε ένα κόσμο γεμάτο…  τρύπες μέσα από τις οποίες τα παιδιά ανακαλύπτουν ενδιαφέρουσες ιστορίες αναφέρεται το δελτίο Τύπου, που περιγράφει με μοναδικό τρόπο αυτό που θα βιώσουν τα παιδιά στη συγκεκριμένη, εναλλακτική κατασκήνωση.

“Στον ‘Ελληνικό Κόσμο’, παρατηρείται, εδώ και μέρες, ένα αλλόκοτο φαινόμενο! Παντού γύρω μας, εμφανίζονται ‘τρύπες’. Τρύπες μικρές, τρύπες μεγάλες, τρύπες φανταστικές κι εξωπραγματικές. Τρύπες που κρύβουν όμορφες κι ενδιαφέρουσες ιστορίες, τρύπες που σε ταξιδεύουν στον χρόνο, αλλά και σε μέρη μοναδικά, σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης και της ιστορίας, φυσιοδίφες, ποιητές, μηχανικοί και αρχιτέκτονες συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους και την έμπνευσή τους για να μας βοηθήσουν να ‘ξετρυπώσουμε’ τη λύση του μυστηρίου!

Τι θα μπορούσε άραγε να μας εκμυστηρευτεί ο Παύλος Κουντουριώτης για τις ‘τρύπες’ του θρυλικού Αβέρωφ; Σε τι χρησιμεύουν οι ‘τρύπες’ της Αγίας Σοφίας για τον Ιουστινιανό και ποιος είναι ο ζωγράφος που ‘τρυπούσε’ τους πίνακές του μόλις τους ολοκλήρωνε;

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, επιστρατεύστε κέφι, φαντασία και ζωντάνια και ποιος ξέρει; Ίσως τελικά, είστε εσείς, που θα καταφέρετε να βγάλετε το φίδι από την τρύπα!”.

Ημερήσιο πρόγραμμα:

 • 08:00 – 09:00 – Άφιξη στον “Ελληνικό Κόσμο”
 • 09:00 – 10:30 – Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
 • 10:30 – 11:00 – Δεκατιανό
 • 11:00 – 13:30 – Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
 • 13:30 – 14:00 – Μεσημεριανό γεύμα
 • 14:00 – 15:00 – Πρόγραμμα οργανωμένων δραστηριοτήτων στις ομάδες
 • 15:00 – 16:45 – Απογευματινή ζώνη (κατ’ επιλογή, δείτε παρακάτω)
 • 16:45 – 17:00 – Αναχώρηση

Απογευματινή ζώνη

Στην απογευματινή ζώνη, υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία ευφάνταστα προγράμματα:

Παιχνίδια με την ομάδα Fit Smiling Kids, AthensTrainers®

Τα παιδιά προπονούνται και συναγωνίζονται. Καταστρώνουν το δικό τους παιχνίδι στρατηγικής, ακολουθούν τις οδηγίες του αρχηγού, περνούν μέσα από αθλητικά παιχνίδια και προκλήσεις, παιχνίδια κινησιολογίας, ετοιμότητας, αντοχής και παρατηρητικότητας, για να φτάσουν στο Μεγάλο Τελικό, να βάλουν το πολυπόθητο “τρίποντο” και να είναι οι πρώτοι που θα περάσουν τη “φανταστική τρύπα” μιας άλλης διάστασης… σε έναν άλλο κόσμο που είναι γεμάτος μαγικά και σπάνια παιχνίδια!

Νέοι Μηχανικοί, STEM Education

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, κατασκευάζοντας μηχανές με σκοπό να κατανοήσουν τις απλές μηχανές όπως τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλούς -ένα θεμελιώδες κεφάλαιο που δεν διδάσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική, STEM Education

Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo 2.0 ήρθε να αναβαθμίσει τον τρόπο που διδάσκονταν ρομποτική τα παιδιά μέχρι σήμερα. Προσφέροντας ολοκαίνουριο εκπαιδευτικό υλικό και νέες δραστηριότητες, δίνει ερεθίσματα στα παιδιά να ανακαλύψουν τους νόμους της μηχανικής, εξερευνώντας και παρατηρώντας τους μηχανισμούς που κατασκευάζουν οι ίδιοι βήμα-βήμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LEGO WeDo 2.0 επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών του δημοτικού σχολείου στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Το Βασικό Πακέτο WeDo 2.0 με Λογισμικό και Εισαγωγική Δραστηριότητα είναι σχεδιασμένο για τις τάξεις του Δημοτικού, παρέχοντας μια εκπαιδευτική λύση που θα εξάψει την περιέργεια των μαθητών, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τις ικανότητές τους στα πεδία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής, της τεχνολογίας και του προγραμματισμού».

Πληροφορίες – κρατήσεις: