Συχνά οι γονείς, παρόλο που ζεσταίνονται, φοβούνται να ανοίξουν το κλιματιστικό γιατί θεωρούν ότι είναι βλαβερό για το μικρό τους. Κι όμως, η ζέστη πιθανότατα εγκυμονεί περισσότερους «κινδύνους» σε σχέση με αυτούς που επιφυλάσσει η χρήση του κλιματιστικού, τους οποίους μάλιστα μπορείτε σχεδόν να εκμηδενίσετε, αν τηρήσετε τους παρακάτω κανόνες:

 • Η συνιστώμενη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους είναι 20-22C τον χειμώνα και 24-26C το καλοκαίρι. Τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση του κλιματιστικού επιτρέπεται όταν κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά όρια, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
 • Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, πρέπει να έχει γίνει σωστή συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό. Γενικά, συνίσταται η συντήρηση των κλιματιστικών τουλάχιστον μια φορά το χρόνo.
 • Αν έχετε ένα πολύ παλιό μοντέλο, είναι σκόπιμο να το αντικαταστήσετε με ένα νέας τεχνολογίας, γιατί τα καινούρια έχουν καλύτερες προδιαγραφές σε ό, τι αφορά την προστασία της υγείας.
 • Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
 • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε την ένταση του κλιματιστικού ή ακόμα και να το κλείσετε.
 • Φροντίστε ο αέρας του κλιματιστικού να μην κατευθύνεται πάνω στο παιδί, τόσο στο σπίτι, όσο και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
 • Κάθε τόσο, κλείνετε το κλιματιστικό και ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αφήσετε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
 • Είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί σας, ώστε το κλιματιστικό να μην την απορροφά και την ανακυκλώνει. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο.
 • Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το παιδί σας. Γίνεται εναπόθεση των σωματιδίων του καπνού στα υφάσματα επιπλώσεων και στη συνέχεια ανακύκλωσή τους μέσω του κλιματιστικού.
 • Όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό, μην αφήνετε το παιδάκι σας γυμνό (μόνο με την πάνα του ή το βρακάκι του). Φορέστε του ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
 • Αν η ζέστη είναι πολύ έντονη και χρειαστεί να αφήσετε το κλιματιστικό αναμμένο τη νύχτα στο χώρο όπου κοιμάται το μικρό σας, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το παιδάκι σας με ένα σεντονάκι.

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
website: http://kosmarikou.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/


Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!