Βαδίζουμε ολοταχώς προς το καλοκαιράκι και οι, μικρές ή μεγάλες διάρκειας αποδράσεις, αποτελούν τη δική μας «πολυτέλεια» και παράλληλα μια εξαιρετική αφορμή για να περάσουμε όμορφα και ευχάριστα με τα παιδιά μας. Για να ξεκινήσει όμως και να τελειώσει όμορφα η οικογενειακή μας απόδραση, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για ένα ασφαλές ταξίδι με τα παιδιά μας.

Παιδί στο αυτοκίνητο σημαίνει αυξημένη υπευθυνότητα από τον οδηγό του οχήματος αλλά και των συνεπιβατών. Αυτό σημαίνει συνετή οδήγηση, χωρίς ταχύτητα και επικίνδυνους ελιγμούς. Απαράβατος είναι, εξάλλου, ο κανόνας ότι το παιδί θα πρέπει να τοποθετείται στο ειδικό παιδικό κάθισμα με ζώνη για την ασφάλεια του.
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν αλλάξει αισθητά σε εμφάνιση και ποιότητα, ωστόσο το πρώτο κριτήριο που πρέπει να εξετάσετε όταν αγοράζετε ένα κάθισμα είναι η ασφάλεια που προσφέρει. Το δεύτερο είναι η άνεση και το τρίτο είναι η εμφάνιση και η αισθητική.

Οι περισσότεροι γονείς δεν ακολουθούν μια από τις πιο βασικές οδηγίες σχετικά με την ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο: δεν το βάζουν σε ειδικό καρεκλάκι που κοιτάζει προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό γυρίζει το κάθισμα μπροστά πριν καν το μωρό φτάσει στην ηλικία του ενός έτους. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι θεωρούν πως το παιδί νιώθει «άβολα» όταν κοιτάζει πίσω ή ότι θέλουν να βλέπουν το πρόσωπό του ρίχνοντας μια ματιά στον καθρέφτη όταν οδηγούν.

Το κάθισμα με φορά προς τα πίσω προστατεύει καλύτερα το μικρό παιδί γιατί υποστηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση σύγκρουσης, κατανέμοντας την δύναμη της πρόσκρουσης ισορροπημένα σε ολόκληρο το σώμα του.

Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, αν τοποθετούνται σε κάθισμα με φορά προς τα πίσω. Σημειώνεται, ότι τα τροχαία παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι δεμένα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Σουηδία, οι περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά στο καρεκλάκι με τη θέση να κοιτάζει προς τα πίσω, μέχρι να κλείσουν τα 4 και στη χώρα αυτή η παιδική θνησιμότητα που συνδέεται με τροχαία ατυχήματα είναι η χαμηλότερη στον κόσμο.

Επίσης, αν τοποθετείτε ένα μόνο κάθισμα προτιμήστε, αν είναι εφικτό, το μέσο του πίσω καθίσματος, ώστε να προστατευτεί το μωρό σας από τους πλαϊνούς αερόσακους

Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να ταξιδεύουν σε κάθισμα που βλέπει μπροστά όταν το κεφάλι τους είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος, ή όταν βάρος τους υπερβαίνει το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα. Μπορούν, ακόμα, να χρησιμοποιήσουν κατευθείαν τις ζώνες ασφαλείας μεταξύ 8 και 12 ετών και πιο συγκεκριμένα όταν το ύψος του παιδιού φθάσει περίπου το 1,5 μέτρο ή όταν η πάνω ζώνη του καθίσματος βρίσκεται στο μέσο των ώμων και του στήθους και όχι στο λαιμό ή στο πρόσωπο


Είναι καλό να γνωρίζετε ότι:

 • Η επιλογή ενός καθίσματος βασίζεται κυρίως στο βάρος του παιδιού. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν κατηγοριοποίηση του βάρους των παιδιών σε ομάδες, ως εξής:
  Ενδειτικές ΚατηγορίεςΒάρος ΠαιδιούΗλικία Παιδιού
  Ομάδα 00-10 κιλά0-12 μηνών
  Ομάδα 0 +0-13 κιλά0-15 μηνών
  Ομάδα 19-18 κιλά9μηνών-4 ετών
  Ομάδα 215-25 κιλά4-8 ετών
 • Σύμφωνα με τον κανονισμό 44 του ελέγχου ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου περνούν από ειδικές δοκιμασίες αντοχής, ασφάλειας και άνεσης, καθώς και ποιότητας υλικών και φέρουν μια ετικέτα με το γράμμα Ε.
 • Όταν το παιδί είναι ακόμη μωρό (μέχρι 10 κιλά) το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Ιδανικά τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και ποτέ στο μπροστινό σε συνδυασμό με αερόσακο. Η συμβουλή των ειδικών σε μεγάλα καταστήματα πώλησης παιδικών καθισμάτων είναι, σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη. Ο Κ.Ο.Κ., εν προκειμένω, είναι διαφωτιστικός: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ»
 • Οι ζώνες ασφαλείας του καθίσματος, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, σε περίπτωση ατυχήματος προστατεύουν το παιδί καθώς το συγκρατούν στη θέση τους.

Πηγή:

Newsroom Child safety με πληροφορίες από Academic Pediatrics