Είδος πολυτελείας ή αναγκαία οικογενειακή δαπάνη; Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας συμπληρώνει τα κενά της περίθαλψης του δημοσίου τομέα και των συντεχνιακών ταμείων και, σε καμιά περίπτωση, δεν την υποκαθιστά πλήρως. Διαβάστε έναν απλό και κατανοητό οδηγό, ώστε να μπορείτε να κάνετε σωστή έρευνα αγοράς, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του παιδιού σας αλλά και στις δικές σας ανάγκες.

 1. Προσεκτική επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας

  Προφανώς και στον ασφαλιστικό τομέα, η αξιοπιστία, το μέγεθος και η ισχυρή διεθνής παρουσία είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσει και να εκτιμήσει ο γονιός. Ασφαλέστερο είναι, για το συμβόλαιο υγείας του παιδιού σας να επιλέξετε μία εταιρία με υψηλή φερεγγυότητα, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς ότι το παιδί σας θα έχει σωστή και επαρκή κάλυψη σε μακροπόθεσμο ορίζοντα. Δεδομένου ότι το κόστος υγείας στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό, αν επιλέξει κανείς να κάνει χρήση ιδιωτικών μονάδων υγείας, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ότι η ασφαλιστική εταιρία της επιλογής θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στο σύνολο των εξόδων που ενδεχομένως προκύψουν.


 2. Προσεκτική επιλογή του ασφαλιστικού συμβούλου

  Η σωστή λειτουργία ενός ασφαλιστικού προγράμματος προαπαιτεί ευρείς γνώσεις των προϊόντων και της αγοράς και σωστή διερεύνηση των αναγκών του πελάτη. Η σύναψη του συμβολαίου είναι μόνο η αρχή. Με την πάροδο του χρόνου απαιτείται επαγγελματική διαχείριση, καθώς οι ανάγκες – οικονομικές, οικογενειακές – μεταβάλλονται και ενδεχομένως να επέλθει και ο ασφαλιστικός κίνδυνος. Συνεπώς,κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη από έναν καταρτισμένο ασφαλιστικό σύβουλο που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που αναλύει τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου, προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις βάσει των αναγκών που καταγράφεικαι είναι πάντα δίπλα στον πελάτη του. Η ανάγκη του ασφαλισμένου για σωστή καθοδήγηση τη δύσκολη στιγμή, είναι μεγάλη και ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα. Τα απλά και σαφή λόγια, η αποκλειστική ενασχόληση με το επάγγελμα, οι άμεσες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω θέματα φανερώνουν έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο. Επιλέξτε προσεκτικά τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο και μην εμπιστευτείτε οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σας, ακόμα κι αν είναι φίλος ή συγγενής. Σημασία έχει το άτομο που θα αναλάβει την ασφάλιση και τα χρήματά σας, να είναι έμπειρο, να μπορεί να σας δώσει λύσεις και απαντήσεις σε οτιδήποτε προκύψει και να είναι διαθέσιμο για εσάς ανά πάσα στιγμή θα το χρειαστείτε. Διερευνήστε σε κάθε περίπτωση ότι ο επαγγελματίας με τον οποίο προτίθεστε να συνεργαστείτε είναι πιστοποιημένος για τις γνώσεις του από την Τράπεζα της Ελλάδος και διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος.


 3. Ψιλά γράμματα στους όρους του συμβολαίου

  Πριν υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε εξονυχιστικά τους όρους του συμβολαίου. Αυτό πρέπει να το κάνετε για να είστε ενήμεροι για όλα τα «ψιλά» γράμματατου συμβολαίου που έχετε επιλέξει, όπως τυχόν όροι για εξαιρέσεις, περιόδους αναμονής στην κάλυψη, «απαλλασσόμενο ποσό» (με τι ποσό συμμετέχει ο ασφαλιζόμενος στη νοσηλεία και αν αυτή η συμμετοχή είναι άπαξ ή ανά νοσηλεία), κάλυψη της νοσηλείας στο εξωτερικό (τα υφιστάμενα συμβόλαια της αγοράς διαφέρουν σημαντικά), πλαφόν στις αμοιβές των ιατρών κ.α.


 4. Οικογενειακή ή Ατομική κάλυψη

  Πολλά είναι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που δεν είναι ατομικά αλλά οικογενειακά για λόγους εκπτώσεων (π.χ οικογένεια με 2 παιδιά). Το κάθε παιδί μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία, όμως, παύει να καλύπτεται από το οικογενειακό συμβόλαιο. Εδώ πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι προβλέπεται όταν έρθει αυτή η στιγμή. Εάν δεν προβλέπεται αυτόματη μετάβαση σε ατομικό ασφαλιστήριο «χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας»(χωρίς έλεγχο της κατάστασης υγείας) τότε υπάρχει περίπτωση το παιδί να μείνει ανασφάλιστο εάν έχει παρουσιαστεί πριν κάποια σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα.


 5. Ύψος κεφαλαίου κάλυψης

  Το ύψος του κεφαλαίου κάλυψης πρέπει να είναι ικανοποιητικό. Υπάρχουν συμβόλαια που πλέον καλύπτουν έξοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ κατ’ έτος. Το ποσό ακούγεται υπερβολικό αλλά τα υψηλά όρια κάλυψης είναι απαραίτητα για την κάλυψη των πολύ σοβαρών περιστατικών, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για νοσηλεία στο εξωτερικό. Ελέγξτε ιδιαιτέρως κατά πόσο με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας που επιλέγετεκαλύπτεσθε στην Αμερική, όπου τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι υπέρογκα. Το προτιμότερο είναι να ισχύει μεγάλο όριο κατά περίπτωση γιατί αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συνάπτει κάποιος ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας, για τις μεγάλες, ακριβές και διαδοχικές νοσηλείες, καθώς και για τις μακροχρόνιες νοσηλείες.


 6. Προτεραιότητα στις οικογενειακές ανάγκες

  Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες σας. Χρειάζεστε περισσότερο τη νοσοκομειακή κάλυψη (νοσηλεία) ή την εξωνοσοκομειακή (επισκέψεις σε ιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις); Παλαιότερα, δίναμε μεγαλύτερη έμφαση στην κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και για λόγους κόστους αποφεύγαμε την κάλυψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι σημαντικές όμως αδυναμίες του κοινωνικού συστήματος υγείας θέτουν υπό αίρεση αυτή μας την επιλογή και οδηγούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στην επιλογή ενός «ολοκληρωμένου συστήματος υγείας».

  Τέλος, προσοχή στις «κάρτες υγείας» που διαφημίζονται εκτενώς το τελευταίο διάστημα αλλά κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις διότι δεν αποτελούν ασφαλιστικά αλλά «εκπτωτικά» προϊόντα.


  Πηγή:

  Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από flashnews.gr, in2life.gr