Το πρωινό αποτελεί το πρώτο και βασικό γεύμα της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό (breakfast) σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας». Μετά την ολονύκτια νηστεία και, αφού έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, ο οργανισμός χρειάζεται νέα εφόδια για να ξεκινήσει την ημέρα του. Ποια είναι όμως αυτά τα εφόδια; Πώς συνδυάζονται οι διάφορες τροφές, ώστε να δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι κανόνες που δεν έχουν «εξαίρεση»;  Και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν όταν το παιδί δεν παίρνει ένα καλό πρωινό;

Το σώμα μας δε σταματά να εργάζεται ποτέ, ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Ξοδεύει υλικά, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Αν λοιπόν το πρωί που ξυπνάμε, δεν αναπληρώνουμε τις ελλείψεις, τότε οι συνέπειες μακροχρόνια είναι αρνητικές. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι για τα παιδιά που αναπτύσσονται, το πρωινό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία: βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την καλή συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο, ενώ βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


Κίνδυνοι όταν το παιδί δεν παίρνει ένα καλό πρωινό

Ένα παιδί που τρώει καθημερινά σωστό πρωινό, είναι ένας οργανισμός που έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, όχι μόνο σε ανάπτυξη, αλλά και σε επιδόσεις στο σχολείο. Έχει αυξημένη αντίληψη και ικανότητα να παρακολουθεί το μάθημά του, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια κατά την οποία μπορούν να μείνει συγκεντρωμένο,  καλύτερη παρακολούθηση και μειωμένη υπερκινητικότητα στο σχολείο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν τρώμε πρωινό καθημερινά είναι σημαντικό στο να διατηρηθεί  ένα σωστό σωματικό βάρος. Ξεκινώντας την ημέρα του παιδιού μας με ένα υγιεινό πρωινό είναι λιγότερο πιθανό να τρώει μέσα στην ημέρα παχυντικά snack επιβαρυμένα με πολλές θερμίδες.

Ένα καλά ισορροπημένο πρωινό βελτιώνει την πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ειδικότερα σίδηρο και βιταμίνη C. Ουσιαστικά, ένα καλό πρωινό παρέχει το ένα τέταρτο με ένα τρίτο από τις ανάγκες του οργανισμού σε ημερήσια ενέργεια και  θρεπτικά συστατικά.

Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό μπορεί συχνά να νιώθουν κουρασμένα, ανήσυχα ή ευέξαπτα ήδη από νωρίς το μεσημέρι. Επίσης αποφεύγονται πιθανές λιποθυμίες.

Εκτός από αυτούς τους προφανείς κινδύνους υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί με μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες. Παραλείποντας το πρωινό, ο οργανισμός του παιδιού στερείται ένα ένα μεγάλο κρίσιμο φορτίο θρεπτικών συστατικών. Αν σκεφτεί κανείς ότι η λήψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών (C, A), αμινοξέων, ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου τότε ένα παιδί χωρίς πρωινό κυριολεκτικά στραγγίζει από θρεπτικά συστατικά.


Τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο παιδικό πρωινό

Τα δημητριακά σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα αποτελούν ένα πολύ καλό πρωινό (σημείωση: μετά τα 2 έτη ένα παιδί δεν χρειάζεται να πίνει πλήρες γάλα). Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια, φυτικές ίνες που προάγουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν πρωτεΐνη και ασβέστιο, στοιχεία που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών και στην καλή υγεία και ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Τέλος τα φρούτα δίνουν απλούς υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των παιδιών.

Δυστυχώς, πολλά από τα δημητριακά πρωινού που υπάρχουν στο εμπόριο, ειδικά αυτά που απευθύνονται στα παιδιά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη και είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες. Μια ασφαλής επιλογή είναι η βρώμη (κουάκερ) που δεν περιέχει ζάχαρη και αλάτι και σε συνδυασμό με γάλα χαμηλών λιπαρών, μέλι ή μπανάνα και ξηρούς καρπούς δίνει ένα πλήρες, γευστικό και εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό.


Μικροί αλλά σημαντικοί κανόνες για το πρωινό των παιδιών

Καλό είναι να συνηθίσουν σε ένα πρωινό το οποίο δεν αλλάζει πολύ από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, στα παιδιά δεν αρέσουν οι αλλαγές και τα πάνε καλύτερα με ό,τι έχουν συνηθίσει. Έτσι, θα τα «πείθουμε» πιο εύκολα να πίνουν γάλα, να τρώνε φρούτα ή ό,τι άλλο κρίνουμε απαραίτητο για το πρωινό τους γεύμα.

Θα πρέπει να είναι νόστιμο και εύληπτο. Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά τρόφιμα που τους φαίνονται πικρά, ξινά, πολύ σκληρά ή με περίεργη υφή, τρόφιμα δηλαδή που δεν έχουν συνηθίσει, το πιο πιθανό είναι, εκτός από την άρνησή τους για τα εν λόγω τρόφιμα, να εισπράξουμε την κακή τους διάθεση και για άλλα τρόφιμα που μπορεί να τους φαίνονται κάπως ξένα, είτε στο πρωινό είτε σε άλλα γεύματα.


Παραδείγματα πρωινού

 • 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα
 • 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα και 1 φρούτο
 • 1 ποτήρι γάλα και 1 φέτα σπιτικό κέικ (κέικ καρότου, κέικ με μήλα ) και 1 φρούτο
 • 1 μικρό μπολ ρυζόγαλο και 1 φρούτο
 • 1 ποτήρι γάλα , 1 φέτα σταφιδόψωμο και 1 φρούτο
 • 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 1 φέτα ψωμί με κίτρινο τυρί, 1 αυγό βραστό
 • 1 ποτήρι γάλα, 2 μικρά κουλουράκια λαδιού και 1 φρούτο
 • 1 γιαούρτι με κομμένα φρούτα εποχής και μέλι
 • 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα με μέλι και 3 αποξηραμένα βερίκοκα
 • 1 ποτήρι γάλα και 1 σπιτική μπάρα δημητριακών με σταφίδες
 • 1 ποτήρι χυμό,1 φέτα ψωμί με τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών και 2 καρύδια
 • 1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι και ½ μπανάνα

Το ψωμί είναι προτιμότερο να είναι ολικής άλεσης ή πολύσπορο Τα δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, κουάκερ ή μούσλι (με φρούτα ή κομματάκια σοκολάτας αλλά όχι ολόκληρα σοκολατένια) Το γάλα και το γιαούρτι να είναι χαμηλότερο σε λιπαρά (1.5-2%)


Είναι καλό να θυμόμαστε:

 • Μια υγιής καρδιά ξεκινάει με ένα υγιές πρωινό.
 • Το πρωινό του παιδιού σας να περιλαμβάνει 3 από τις ομάδες τροφίμων.
 • Να προμηθεύετε την οικογένειά σας με υγιεινό πρωινό καθημερινά.


Πηγή:

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από iatronet.gr, nourishinteractive.com, paidorama.com, vita.gr, boro.gr