Τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες χρειάζονται τα όρια και την πειθαρχία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Είτε γιατί θεωρείτε ότι είναι ζωηρά, είτε επειδή είναι ατίθασα ή απαιτητικά. Ωστόσο, η πειθαρχία με την αρνητική της μορφή μπορεί να επιφέρει άσχημες συνέπειες στην αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και να προκαλέσει ρήγματα στη σχέση σας.

Το νούμερο 1 μυστικό για να πειθαρχήσετε το παιδί σας είναι να έχετε μια πολύ στενή σχέση μαζί του. Τα παιδιά ακούν και υπολογίζουν εκείνους με τους οποίους νιώθουν πολύ πολύ κοντά, εάν λοιπόν το παιδί σας δεν σας ακούει και δεν «ασχολείται» ενώ εσείς προσπαθείτε να επιβληθείτε αυτό ίσως σας δώσει το μήνυμα ότι πιθανόν να νιώθει απομακρυσμένο από εσάς και ένα παιχνίδι ισχύος δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.

Η πειθαρχία με γνώμονα την αγάπη και επίκεντρο το ίδιο το παιδί είναι το μυστικό σε πολλές περιπτώσεις δύσκολες για τους γονείς. Γονατίστε και αγγίξτε το παιδί, η σωματική επαφή δεν πρέπει να λείπει από τη σχέση σας με το παιδί σας ούτε αυτές τις «δύσκολες» στιγμές. Αγγίξτε του τους ώμους ή το κεφαλάκι και αναγνωρίστε του τα συναισθήματά του, λέγοντας κάτι όπως: « Το ξέρω ότι είσαι θυμωμένος όταν λέω όχι, αλλά είναι όχι. Πρέπει να πάμε για ύπνο», « Έχεις δίκιο που θες να παίξεις κι άλλο ηλεκτρονικό, αλλά πραγματικά νιώθω ότι δεν σε είδα καθόλου σήμερα. Θέλεις να παίξουμε κάτι οι δύο μας;», « Το ξέρω ότι ήθελες να μιλήσεις αλλά δεν λέμε «σκάσε» στην αδερφή μας, περιμένουμε να τελειώσει. Ζήτα της συγνώμη». Με το να κάνετε μια ανακεφαλαίωση της κατάστασης βοηθάτε το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του αλλά να έχει και εικόνα των συνεπειών των πράξεων του όταν δεν μπορεί να έχει αυτοέλεγχο.

Μην τιμωρείτε με αρνητικό τρόπο το παιδί, μην απειλείτε ότι θα του στερήσετε σημαντικά για εκείνο πράγματα γιατί τότε η σχέση σας θα βασίζεται σε μια συμφωνία, σε ένα παζάρεμα και όχι σε πραγματικό σεβασμό και κατανόηση. Επίσης, φροντίστε να έχετε μια σταθερότητα, πράγμα πολύ σημαντικό στην αποτελεσματική επιβολή ορίων στο παιδί. Τα παιδιά θέλουν μια σταθερότητα γιατί σε διάφορες ηλικιακές φάσεις βιώνουν εσωτερική αναστάτωση και σύγχυση. Επομένως να δίνετε την σταθερότητα που χρειάζονται, όχι φυσικά με σταθερή τιμωρία αλλά με ενσυναίσθηση και θάρρος, να κρατάτε το λόγο σας και να έχετε πάντα βλεμματική επαφή και τρυφερότητα στο βλέμμα.

Να θυμάστε, αγαπητοί γονείς, κρατάτε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας στα χέρια σας. Είναι ευαίσθητα και θέλουν πολύ φροντίδα και ιδιαίτερη μεταχείριση. Μην μπαίνετε σε παιχνίδια ισχύος με το παιδί σας, μην το υποτιμάτε, μην του μιλάτε άσχημα. Θέλουμε ευτυχισμένους και υγιείς ενήλικες έτσι δεν είναι; Η ψυχική υγεία του παιδιού σας είναι ευθύνη όλων των γονέων! Με χαμόγελο λοιπόν και αγάπη για τα μικρά μας ανθρωπάκια!


Χρύσα Παπακυργιάκη

Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos.blogspot.gr
Tηλ. 6975797833

Ονομάζομαι Χρύσα Παπακυργιάκη, είμαι παντρεμένη και μαμά ενός υπέροχου αγοριού. Σπούδασα Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το όνειρό μου από μικρό κορίτσι. Εκπαιδεύτηκα στην Γνωσιακή-Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και έκανα μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία. Δουλεύοντας με παιδία επί πολλά έτη, κατάλαβα ότι μου αρέσει πολύ και έγινα Ειδική Παιδαγωγός μέσω εκπαίδευσης στη Διάγνωση και αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών στο ΕΨΥΠΕ.  Δουλεύω με παιδιά επί 10 έτη πλέον και αρθρογραφώ, κάτι που μου αρέσει πολύ επίσης. Το όνειρο μου είναι να βοηθάω τους γονείς που είναι μπερδεμένοι να βελτιώσουν τη σχέση τους με το παιδί τους και να βοηθήσουμε όλοι τα παιδιά να έχουν την θέση που τους αξίζει στον κόσμο αυτό. Έχω γράψει εκατοντάδες άρθρα τα τελευταία χρόνια με στόχο να μοιράζομαι απλόχερα τις γνώσεις μου για να βοηθάω όπως και όσο μπορώ.