Είναι πολλές οι φορές που, συζητώντας με φίλους, έχουμε καταλήξει στην κοινή διαπίστωση ότι το παιδί μας περνάει μήνες, ίσως μια ολόκληρη πρώτη χρονιά, συνεχώς άρρωστο, με ίωση κάθε εβδομάδα, όταν πηγαίνει παιδικό σταθμό. Με όποιον τρόπο και αν αντιμετωπίζονται, οι ιώσεις, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, είναι τόσο φυσιολογικό, όσο και θεμιτό να υπάρχει έκθεση σε κοινά μικρόβια στο περιβάλλον και να περάσει το παιδί κάποιες ιώσεις που βοηθούν το αμυντικό του σύστημα να ωριμάσει.

Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η καθημερινή έκθεση και ο συγχρωτισμός με άλλα μικρά παιδιά για πολλές ώρες μέσα σε ένα δωμάτιο κάθε μέρα, σε πρώιμη ηλικία, δεν είναι η συνήθης αλλά υπερβολική. Για αυτό και συνιστούν, η απόφαση να πάει ένα βρέφος σε παιδικό σταθμό πριν τα 2 ½ χρόνια της ζωής του, να μη λαμβάνεται «ελαφρά τη καρδία» αλλά με πλήρη ενημέρωση, στάθμιση όλων των δεδομένων και εφόσον, αποτελεί τη μοναδική λύση.

Όσο πιο ανώριμο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους όταν εκτίθεται στον ιό, τόσο πιο δύσκολα τα σημάδια του και τόσο πιο πιθανό να υπάρξουν χρόνια προβλήματα, όπως υποτροπιάζων βρογχόσπασμος, άσθμα, επίμονη ρινίτιδα, αποφρακτική άπνοια, επίμονες ωτίτιδες ή αμυγδαλίτιδες. Είναι άλλο να περάσει αυτή τη δοκιμασία στην ηλικία των 3 ετών, άλλο στην ηλικία των 9 μηνών.

Επιπλέον, όταν η έκθεση σε ιώσεις και μικρόβια θα είναι έντονη και πρώιμη, το παιδί έχει ανάγκη από φροντίδα με κύρια προτεραιότητα τη συναισθηματική κάλυψη και την ψυχολογική ασφάλεια και όχι τις γνώσεις ή την «κοινωνικοποίηση». Συνεπώς, η λύση του παιδικού σταθμού πρέπει να προκρίνεται ως αναγκαιότητα και όταν άλλες, εναλλακτικές λύσεις, έχουν αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα μικρό παιδί πρέπει αναγκαστικά να πάει σε παιδικό σταθμό, οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Να έχουν εμβολιάσει πλήρως το παιδί τους
  • Να είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο καθαριότητας του παιδικού σταθμού
  • Να υπάρχει συχνός, επαρκής αερισμός των χώρων 
  • Τα παιδιά να βγαίνουν κάθε μέρα έξω και να μην κλείνονται σε ένα δωμάτιο για όλο τον χειμώνα επειδή «έχει κρύο» (δηλαδή είναι προτιμότερο το προσωπικό του παιδικού να οργανώσουν κατάλληλα το ντύσιμο των παιδιών ώστε να βγαίνουν τακτικά)
  • Να υπάρχει όριο στον αριθμό των παιδιών και των ατόμων που βρίσκονται μέσα σε ένα δωμάτιο
  • Να ενημερώνονται συνεχώς οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους όταν έχουν οξεία έναρξη λοίμωξης (καταρροή, πυρετό, ανορεξία κλπ)
  • Εάν το παιδί φαίνεται να καταβάλλεται από απανωτές ιώσεις, να μεριμνούν ώστε να το κρατούν για αρκετό καιρό εκτός παιδικού ώστε να αναρρώσει και να ανέβουν οι άμυνές του. Ακόμα και οι πιο απλές ιώσεις μπορούν να στείλουν έναν καταβεβλημένο οργανισμό στο νοσοκομείο.

Πηγή:

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από medicalnewstoday.com