Το υγρό στο αυτί είναι ένα μία από τις συχνότερες ασθένειες στην παιδική ηλικία. Συνήθως προσβάλει παιδιά κάτω των πέντε ετών αλλά καμιά φορά μπορεί να συνεχίσει και στην εφηβεία. Κάποτε προσβάλει και τους ενήλικες.

Για να λειτουργούν σωστά τα μέσα αυτιά χρειάζονται εξαερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται δια μέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας η οποία ενώνει το μέσο αυτί με το οπίσθιο μέρος της μύτης. Στα παιδιά αυτή η σάλπιγγα είναι στενή, κοντή και οριζόντια σε αντίθεση με τους ενήλικες.

Αν η ευσταχιανή σάλπιγγα βουλώσει τότε δεν μπορεί να εξαερίσει ικανοποιητικά το μέσο αυτί. Αυτό οδηγεί σε μείωση της πίεσης στο μέσο αυτί, φούσκωμα του τοιχώματος του και παραγωγή υγρού. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι αρκετά πηχτό σε βαθμό που να δυσκολεύει τον ήχο να περάσει στο έσω αυτί.

Μερικές φορές, αλλά όχι πάντοτε, το υγρό στο αυτί μπορεί να συνδέεται και με μολύνσεις στο αυτί.

Μια παρατεταμένη περίοδος μειωμένης ακοής μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού. Επίσης μπορεί να δημιουργήσει μαθησιακά προβλήματα στο σχολείο. Όποια αλλαγή στη συμπεριφορά, χαμηλή συγκέντρωση, μειωμένη ανταπόκριση όταν του μιλούν, αδικαιολόγητη κούραση και εκνευρισμός μπορεί να οφείλονται σε υγρό στο μέσο αυτί.


Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία υγρού στο μέσο αυτί. Αυτοί μπορεί να είναι απλά κρυολογήματα, γρίπη, αλλεργίες και παθητικό κάπνισμα. Επίσης παιδιά με κρανιοεγκεφαλικά σύνδρομα, υπερωιοσχιστία, σύνδρομο Down’s και άλλα γενετικά προβλήματα είναι πιο επιρρεπείς στην δημιουργία υγρού στο αυτί.


Πως θεραπεύεται το υγρό στο αυτί;

Το υγρό στο αυτί συνήθως βελτιώνεται από μόνο του με την πάροδο του χρόνου αλλά αυτό μπορεί να αργήσει. Αν δεν προκαλεί σημαντικά συμπτώματα, όπως πολύ μειωμένη ακοή, καθυστέρηση στην ομιλία και συνεχείς μολύνσεις, τότε συστήνεται μια περίοδος παρακολούθησης για περίπου τρεις μήνες. Διαφορετικά ενδείκνυται η τοποθέτηση σωληνακίων. (βλέπε σωληνάκια στις εγχειρήσεις)

Η χρήση ενός ειδικού μπαλονιού από το παιδί, το οποίο θα προσπαθεί να φουσκώσει με την μύτη μπορεί να βοηθήσει. Απλά αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συχνή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα παιδιά συνήθως δεν συνεργάζονται.

Η χρήση ρινικών σπρέι, σταγόνων, αντισταμινικών αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων δεν φαίνεται να βοηθούν από δημοσιευμένες κλινικές μελέτες.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η μόνη εναλλακτική λύση στα σωληνάκια.


Μπορώ εγώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το παιδί μου;

Μπορείτε να μιλάτε καθαρά και να περιμένετε το παιδί να απαντήσει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι σε θέση να κοιτάζει το πρόσωπο σας όταν του μιλάτε.

Φωνάξετε το παιδί σας με το όνομά του έτσι ώστε να σας βλέπει πριν αρχίσετε να του μιλάτε.

Πληροφορήστε τους νηπιαγωγούς  ή τους δασκάλους του παιδιού σας ότι έχει πρόβλημα ακοής και φροντίστε να κάθεται σε μπροστινό θρανίο, κοντά στο δάσκαλο στην τάξη.


 

Δρ Εδουάρδος Χατζηχάννας MB ChB, MMedSci, MRCS, FEB(ORL-HNS)

Ωτορινολαρυγγολόγος – Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

Mail: e.hadjihannas@aretaeio.com
Website: www.entcyprus.com

Ο Δρ. Χατζηχάννας είναι μέλος του Βασιλικού Κολεγίου των Χειρούργων της Γλασκόβης, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ωτορινολαρυγγολόγων/Χειρουργών Κεφαλής και Τραχήλου, μέλος της Βρετανικής Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογικής Εταιρίας και Εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ωτορινολαρυγγολογίας/Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.