Ένα παιχνίδι, πριν από τέσσερα χρόνια, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνται στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης και 60 σεφ, στάθηκε η αφορμή ώστε τα Παιδικά Χωριά SOS να αποκτήσουν στενή σχέση με τη μαγειρική και τις ελληνικές γεύσεις.

Την ιδέα είχε ο γενικός διευθυντής των Χωριών Γιώργος Πρωτόπαπας, ο οποίος με τη βοήθεια του σεφ Κωνσταντίνου Μουζάκη, προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων, Αρχιζαχαροπλαστών, Αρτεργατών, Επιστημόνων Επισιτισμού, Αττικής, «Ακρόπολις», συνετέλεσε ώστε το παιχνίδι αυτό να εξελιχθεί σε μία μόνιμη συνεργασία. Μόνο που πήρε τη μορφή των σεμιναρίων και δεν αφορά τα παιδιά άμεσα άλλα έμμεσα, καθώς στα σεμινάρια συμμετέχουν οι μητέρες και οι θείες που φροντίζουν στην ανατροφή των παιδιών. Αρωγός στην όλη προσπάθεια στάθηκε ο πρόεδρος των Χωριών Αναστάσιος Βρεττός.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Μουζάκης τόνισε ότι «κάθε μελλοντική μητέρα πρέπει να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια διατροφής για να γνωρίσει καλύτερα το πώς θα πρέπει να τρέφεται σωστά το μωρό, το παιδί και ο έφηβος, γιατί τα λάθη που γίνονται στην παρασκευή των φαγητών οδηγούν σε εκνευρισμούς, διαξιφισμούς και άρνηση για σωστή διατροφή, με αποτέλεσμα το παιδί να καταλήγει να τρώει έτοιμα φαγητά ή φαγητά επιβαρυμένα με πολλές “κούφιες” θερμίδες και τελικά να οδηγείται στην παχυσαρκία».

Επισήμανε ακόμα ότι μέσα από τα σεμινάρια δεν ακυρώνονται οι γνώσεις που φέρουν οι μητέρες σε θέματα μαγειρικής αλλά η γνώση που προσφέρουν οι σεφ δίνει την επιπλέον εκπαίδευση για τη σωστή μεταχείριση των υλικών, ώστε να μη γίνονται σπατάλες, να υπάρχει ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και το παιδί να αγαπήσει το καλό, υγιεινό φαγητό και την κουζίνα.

Πρώτα από όλα, σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, οι μητέρες πρέπει να μάθουν για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται από τα παιδιά τους πριν καθίσουν στο τραπέζι. «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν καθίσουν για να φάνε. Παράλληλα, οι μητέρες πρέπει να γνωρίσουν την πραγματικότητα της κουζίνας, την αγάπη, τη φροντίδα και το μεράκι για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα στο τέλος. Οι μητέρες στα σεμινάρια μαγειρικής μαθαίνουν γιατί χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια και φυσικά εκπαιδεύονται πάνω στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής».

Τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στη διατροφή των παιδιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ακρόπολις», είναι η μη χρήση των σωστών υλικών για την παρασκευή των γευμάτων. Πολλές φορές οι γονείς για να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους και να φάνε πιο εύκολα καταφεύγουν στη λύση των προπαρασκευασμένων γευμάτων, στα έτοιμα σνακ, τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

Βασικό στοιχείο που μία μητέρα πρέπει να προσέχει ιδιαιτέρως κατά το μαγείρεμα είναι, όπως λέει ο κ. Μουζάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χρήση του αγνού, παρθένου ελαιολάδου και η χρήση των φρέσκων λαχανικών και φρούτων με βάση την εποχικότητά τους. «Τα σωστά γεύματα, το καλό πρωινό και η τήρηση της συμβουλής “Όχι στα κορεσμένα λίπη. Όχι στο αλάτι”, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων όσοι μαγειρεύουν και ειδικότερα αυτών που μαγειρεύουν για παιδιά», τονίζει ο σεφ.

Τα σεμινάρια στις μητέρες και θείες των Παιδικών Χωριών SOS γίνονται κάθε φορά που εντάσσονται στο πρόγραμμα νέα πρόσωπα για τη φροντίδα των παιδιών, δηλαδή περίπου κάθε 4 μήνες. Στόχος είναι όχι μόνο η κάλυψη της ανάγκης για φαγητό αλλά η δημιουργία μιας διατροφικής κουλτούρας σε κάθε οικογένεια SOS και η προσαρμογή πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων σε όλα τα προγράμματα. Η καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας ξεκινά από τα βρέφη και κορυφώνεται στους εφήβους.