Συναγερμός έχει σημάνει σε όλον τον κόσμο για επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια, με κρούσματα και στην Ελλάδα, εφήβους και παιδιά που χαρακτηρίζονται από την ανάγκη της επαφής και της ομαδοποίησης με συνομηλίκους, την ανάγκη να ανήκουν κάπου. Όσο σκοτεινό κι αν μοιάζει αυτό. Θέλει δουλειά προκειμένου ο γονέας να γίνει πραγματικός φίλος και σύμμαχος του παιδιού. Τι μπορεί να κάνει εάν το παιδί του πέσει θύμα διαδικτυακών παιχνιδιών, όπως η Μπλε Φάλαινα ή ένα σωρό άλλα, φαινομενικά αθώα αλλά στην προέκτασή τους επικίνδυνα;

Η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε ευχάριστη. Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο μέσο όχι για να ελέγξεις τον άλλο αλλά για να τον βοηθήσεις και να σταθείς υποστηρικτικά απέναντί του.  Συγκεκριμένα:

  • Οι ίδιοι ως γονείς δεν θα πρέπει να δείχνουν εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βαθμό που να παραμελούν τα παιδιά τους.
  • Δεν θα πρέπει να επιτρέπουν σε ένα ανήλικο παιδί να έχει προσωπικό λογαριασμό. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει το «απαγορευμένο» πιο ελκυστικό στα μάτια του παιδιού. Ωστόσο είναι ένας τρόπος που μετριάζει την ανεξέλεγκτη έκθεσή του σε «μεταμφιεσμένους» κινδύνους.
  • Δεν χρειάζεται αυστηρή αστυνόμευση γιατί το παιδί θα κλειστεί ολοκληρωτικά στον εαυτό του.
  • Απαιτείται κατανόηση και όχι κατασκόπευση, το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι κανένας δεν είναι άτρωτος, δεν υπάρχει αυθεντία αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει χώρος ώστε να αναπτύξει την προσωπικότητά του και όχι να επισκιαστεί από κάποιον άλλο.
  • Το να μάθεις το παιδί να μην κρύβεται είναι ένα προσωπικό στοίχημα με μεγάλη αξία και ποικίλες προεκτάσεις.
  • Το Facebook και κάθε on line επικοινωνία, μοιάζει να είναι υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής που τη δεδομένη στιγμή… ..απουσιάζει.

Η έλλειψη χρόνου, μακροπρόθεσμα, κάνει το παιδί να στραφεί σε εικονικές και κίβδηλες πατρικές και μητρικές φιγούρες. Κανείς  λοιπόν, θα πρέπει να θυσιάσει λίγο χρόνο, προκειμένου να ενδυναμώσει την φυσική του παρουσία ποιοτικά, και αυτός σίγουρα δεν είναι το ίδιο το  παιδί…


Άννυ Τούμπα

Ειδική Παιδαγωγός -Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων
Msc Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική – Δια Βίου Μάθηση

τηλ. 6979566720