Καλό είναι το μικρό σας να αποχωριστεί την πιπίλα κοντά στα δεύτερα γενέθλιά του. Αν η πιπίλα παραμείνει περισσότερο καιρό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει ορθοδοντικά και οδοντιατρικά προβλήματα. Άραγε, ποιος είναι ο κατάλληλος και ο πιο ανώδυνος τρόπος για να απαλλαγείτε από την πιπίλα; Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένος. Εξαρτάται από το παιδί. Κάποια παιδιά απλά δέχονται ότι η πιπίλα τους χάθηκε και κάποια άλλα αρνούνται να κοιμηθούν χωρίς αυτή.


Χρήσιμες συμβουλές:

Περιορίστε τον χρόνο που επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί την πιπίλα. Επιτρέψτε του τη χρήση της μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν εσείς θεωρείτε πως είναι απαραίτητη.

Αντικαταστήστε την ανακούφιση που παρέχει η πιπίλα όταν είναι εκνευρισμένο και κλαίει με άλλα μέσα, όπως μία ζεστή αγκαλιά, με τα αγαπημένα του παιχνίδια ή με ένα «νάνι» την ώρα που κοιμάται.

Περιορίστε την ανία του παιδιού σας, που πιθανόν να αποτελεί και μία αιτία για την οποία αναζητά την πιπίλα, με το να το στρέφετε σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα για να το κρατάτε απασχολημένο.

Στην αρχή της προσπάθειας δώστε επιλογές στο παιδί σας. Πείτε του πως μπορεί να επιλέξει εκείνο πότε θα χρησιμοποιεί την πιπίλα και σταδιακά περιορίστε αυτές τις επιλογές.

Παρέχετε υποκατάστατα για να κρατάτε το στόμα του απασχολημένο, όπως π.χ. το να το παροτρύνετε να τραγουδήσει ή να φάει ένα σνακ.

Επαινέστε το παιδί σας όταν αφήνει στην άκρη την πιπίλα του και πείτε του πόσο περήφανοι είσαστε που επιτέλους μεγαλώνει.

Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε, ότι για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά σας, όλοι μέσα στο σπίτι πρέπει να έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο: το κόψιμο της πιπίλας!


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

 

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!