Απρόσκλητος αλλά σταθερός επισκέπτης του καλοκαιριού, τα κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν με το τσίμπημά τους από απλή τοπική ενόχληση έως και μόλυνση, με πρήξιμο, έντονη φαγούρα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται, ιδιαίτερα δε όταν είναι πολύ μικρά, καθώς η χρήση του εντομοαπωθητικού πρέπει να γίνεται με μέτρο και συνήθως οι φυσικοί τρόποι των γιαγιάδων μας δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Πως όμως μπορείτε να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών στα παιδιά σας;


Εντομοαπωθητικά με DEET

Είναι τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET και θεωρούνται ως τα πιο αποτελεσματικά. Συνήθως διαρκούν 2-5 ώρες και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Όσο περισσότερο DEET περιέχει ένα εντομοαπωθητικό, τόσο περισσότερο κρατάει (10% περίπου διαρκεί 2 ώρες, 24% περίπου 5 ώρες). Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία προτείνει να μη χρησιμοποιούνται σε παιδιά προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 30% DEET.


Πικαριδίνη (Picaridin), αιθέρια έλαια όπως σιτρονέλλα, ευκάλυπτος και σόγια

Η πικαριδίνη (φυσικό αντίστοιχο του DEET) κρατά 3-8 ώρες, ανάλογα με το προϊόν, ενώ για τα υπόλοιπα φυσικά εντομοαπωθητικά η διάρκεια είναι περίπου 2 ώρες. Θεωρούνται φυσικά, ωστόσο καλό είναι να έχετε υπόψιν σας ότι τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, έστω και σπάνια.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση εντομοαπωθητικών

 • Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά μόνο σε εκτεθειμένο δέρμα ή ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του προϊόντος.
 • Αν χρησιμοποιείτε σπρέι, βάλτε το σε ανοιχτό χώρο ώστε να μην το εισπνεύσουν τα παιδιά.
 • Όταν μπείτε μέσα στο σπίτι, πλύντε τα παιδιά σας με νερό και σαπούνι.
 • Την πρώτη φορά εφαρμόστε το εντομοαπωθητικό σε μικρή περιοχή του δέρματος του παιδιού. Εάν εμφανίσει εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, όπως κνησμό ή πρήξιμο, πλύνετε το παιδί αμέσως με σαπούνι και νερό και καλέστε τον παιδίατρό σας.
 • Προστατέψτε τα μικρά βρέφη από τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες. Προϊόντα που περιέχουν OLE δεν χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά

 1. Μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό σε βρέφη κάτω των δύο μηνών.
 1. Μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
 2. Μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό σε πληγές ή ερεθισμένο δέρμα.
 1. Μη βάζετε σπρέι στο πρόσωπο. Τοποθετήστε το στο χέρι σας και μετά αλείψτε το πρόσωπο του παιδιού.
 2. Αποφύγετε τα μάτια και το στόμα.
 3. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που συνδυάζουν DEET και αντηλιακό. Το DEET μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Επίσης, μπορεί να εκθέσετε το παιδί σας σε μεγάλη ποσότητα DEET καθώς το αντηλιακό χρειάζεται συχνές επαλείψεις.

Εναλλακτικοί τρόποι προστασίας

 • Αποφύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Να κουρεύετε συχνά γρασίδι, θάμνους, φυλλωσιές καθώς εκεί μαζεύονται κουνούπια.
 • Φοράτε στο παιδί καπέλο καθώς βοηθά στην προστασία του προσώπου.
 • Από το απόγευμα και μετά, φορέστε του δροσερά ρούχα που σκεπάζουν όμως τα χέρια και τα πόδια και προτιμήστε κλειστά παπούτσια αντί για παντόφλες.
 • Αποφύγετε ρούχα με έντονα χρώματα καθώς φαίνεται πως τραβούν τα έντομα.
 • Μη χρησιμοποιείτε αρωματισμένα σαπούνια και σπρέι μαλλιών στα παιδί σας καθώς τραβούν τα έντομα.
 • Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.

Ο κήπος μας, το φυσικό εντομοαπωθητικό

Αν είστε αντίθετοι με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο παιδί και προτιμάτε παραδοσιακούς, φυσικούς τρόπους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν φυτά που λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά. Το πιο γνωστό είναι ο βασιλικός ενώ ανάλογη δράση έχουν βότανα όπως λεβάντα, μέντα, δυόσμος, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, θυμάρι, μαντζουράνα,  φασκόμηλο,  αρτεμισία,  αρμπαρόριζα,  καλαμίνθη, κλπ

Ένα άλλο αντικουνουπικό φυτό είναι το λεμονόχορτο ή σιτρονέλα. Οι λοσιόν σιτρονέλας και τα κεράκια σιτρονέλας κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο. Το άρωμά της έχει έντονη μυρωδιά για τα κουνούπια με αποτέλεσμα να καλύπτει οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά. Η σιτρονέλα είναι κατάλληλη για να τη φυτέψετε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες.

Επιπλέον, αν ο κήπος σας έχει αρκετό χώρο και εσείς αρκετή υπομονή (για να περιμένετε να μεγαλώσουν τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια) μπορείτε να φυτέψετε δέντρα που απομακρύνουν τα κουνούπια, όπως ευκάλυπτο, κέδρο, δάφνη, φλαμουριά και διάφορα είδη κυπαρισσιού.