Πρόκειται για πολύ συχνό σύμπτωμα στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών, οπότε και συνήθως σταματούν. Οι βρεφικοί κολικοί, δηλαδή οι έντονοι πόνοι στη κοιλιακή χώρα, αναγνωρίζονται, συνήθως, από το γοερό και διαρκές κλάμα του μωρού και από το γεγονός ότι μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τον πόνο του. Όμως αυτό δεν αρκεί για να είμαστε βέβαιοι. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε ότι το μωρό σας έχει κολικούς και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε;


Τι είναι βρεφικοί κολικοί

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το προκαλούμενο από κοιλιακό πόνο «υπερβολικό κλάμα» ενός βρέφους. Ένα βρέφος με κολικούς συνήθως κλαίει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες (κανόνας 3Χ3Χ3). Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί αφού συμβαίνουν στο 40% των βρεφών. Συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Είναι γεγονός ότι όλα τα βρέφη τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής τους κλαίνε περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Ωστόσο, η διάρκεια του φυσιολογικού κλάματος συνήθως δεν ξεπερνά τις 2 ώρες.

Το κλάμα του βρεφικού κολικού είναι εντονότερο και πιο διαπεραστικό από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, τα βρέφη ουρλιάζουν, δίνοντας την εντύπωση ότι πονάνε έντονα, σφίγγουν την κοιλιά και κυρτώνουν τη ράχη τους. Το κλάμα ξεκινά απότομα, συμβαίνει συχνότερα τις βραδινές ώρες και οι γονείς αδυνατούν να καθησυχάσουν το βρέφος τους με οποιοδήποτε τρόπο. Πολλές φορές το κλάμα διακόπτεται απότομα, όταν το βρέφος αποβάλει αέρια ή ενεργηθεί. Το παρήγορο είναι ότι σε όλα τα βρέφη οι κολικοί είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, απομακρύνονται στην ηλικία των 3 μηνών στο 60% και στην ηλικία των 4 μηνών στο 90% των βρεφών .


Ποια είναι τα αίτια των βρεφικών κολικών;

Τα αίτια δεν είναι γνωστά, γι` αυτό δεν υπάρχει “μαγικό” φάρμακο. Ωστόσο, τα μωρά με κολικό φαίνεται ότι παθαίνουν επώδυνες συσπάσεις του εντέρου ενώ ως πιθανό αίτιο αναφέρεται η ευαισθησία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας ή η δυσανεξία στη λακτόζη.  Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο διαταραχές στην εντερική χλωρίδα, δηλ. στα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερο. Επιπλέον, λόγω ανωριμότητας του νευρικού του συστήματος, το βρέφος στην ηλικία αυτή μπορεί να αντιδρά στον πόνο και τη δυσφορία πιο έντονα ενώ, ενδεχομένως, κάποια βρέφη είναι, λόγω ιδιοσυγκρασίας, πιο ευαίσθητα στα διάφορα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλον ή από το σώμα τους και αντιδρούν πιο έντονα.


Η πρόληψη…

 • Όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερού. Αλλιώς θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του. Για τα βρέφη που πίνουν από θήλαστρο κυκλοφορούν ειδικά μπουκάλια και θηλές, ειδικά σχεδιασμένες, για τον περιορισμό της κατάποσης του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επίσης, αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερού.
 • Προσπαθήστε να σιτίζετε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και να το βοηθάτε να ρεύεται συχνά. Μερικοί παιδίατροι συνιστούν τη χορήγηση κάποιου υποαλλεργικού γάλακτος επί μια εβδομάδα. Εάν δεν σημειωθεί βελτίωση, μπορεί να γίνει επαναφορά στον αρχικό τύπο γάλακτος.
 • Παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα ο συσχετισμός της διατροφής της μάνας με τους κολικούς, μπορείτε πειραματικά, για λίγες μέρες, να αποφύγετε τα ακόλουθα φαγητά: καφέ, τσάι, τα καρυκευμένα (μπαχαρικά) φαγητά και όλα τα αεριούχα ποτά.
 • Για τα βρέφη που θηλάζουν, οι μητέρες τους μπορούν να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα ώστε να μειωθούν οι κολικοί. Σε αυτήν αποκλείονται οι δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι.
 • Μερικοί γονείς παρατηρούν ότι η μεταφορά ενός βρέφους στην αγκαλιά ή σε μάρσιπο ελαττώνουν την ανησυχία του. Επιπλέον οι συνεχείς και μονότονοι θόρυβοι, που προκαλούνται από τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ή της ηλεκτρικής σκούπας, συχνά ηρεμούν το μωρό.
 • Δεν έχει αποδειχθεί πως τα διάφορα βότανα, τα αφεψήματα ή τα φάρμακα προσφέρουν κάποια βοήθεια στους βρεφικούς κολικούς.

… και η αντιμετώπιση

 • Κρατάτε για λίγη ώρα όρθιο το παιδί στην αγκαλιά.
 • Κάνετε μασάζ με ελαφρές κυκλικές μαλακτικές κινήσεις στην κοιλιά του από δεξιά προς στα αριστερά. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε στην κοιλίτσα του ζεστά επιθέματα για μερικά λεπτά.
 • Κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Πολλά μωρά ηρεμούν με αυτόν τον τρόπο. Η αίσθηση της κίνησης και ο βόμβος της μηχανής του αυτοκινήτου τα χαλαρώνει και πολλές φορές τα αποκοιμίζει.
 • Όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα δεν έχει νόημα να το κουνάτε έντονα ή να τραγουδάτε δυνατά, ελπίζοντας ότι θα του αποσπάσετε την προσοχή. Του φέρνει μεγαλύτερο εκνευρισμό. Καλύτερα καθίστε μέσα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, βάλτε το στο κρεβάτι μπρούμυτα ή ακουμπήστε το στα γόνατά σας και χαϊδέψτε του την πλάτη.
 • Ένα ζεστό μπάνιο συνήθως τα χαλαρώνει και κοιμούνται.
 • Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο.
 • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ενδεχομένως να σας προτείνει κάποιες σταγόνες, που σκοπό έχουν να προλάβει τη δημιουργία αερίων στα έντερα του βρέφους. Να θυμάστε ότι δε θεραπεύει ειδικά αυτή την κατάσταση αλλά είναι πιθανό να επιφέρει μια ανακούφιση στο παιδί και είναι ακόμα πιο πιθανό να καλυτερεύσει τη δική σας ψυχολογική κατάσταση.
 • Κάνετε υπομονή

Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως το βρέφος που κλαίει έντονα δε σημαίνει πως έχει πάντα κολικούς, ιδιαίτερα όταν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξίαεμετούςπυρετό, ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς του. Τότε θα πρέπει αμέσως να συμβουλευθείτε το γιατρό σας


Πηγή:

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από leto.gr