Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις εκπαιδευτικών προϊόντων που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις γνωστικές τους και γλωσσικές τους ικανότητες.  Είναι  όμως αυτό αλήθεια; Πόσο βοηθούν στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών;

Η μέθοδος αυτή της εικονογραφημένης μάθησης όπως όλα τα πράγματα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Το παιδί μαθαίνει πολυαισθητηριακά, αυτό σημαίνει ότι για να κάνει κάτι καινούριο δικό του και να το κατανοήσει θα πρέπει να το δει, να το ακούσει, να το πιάσει , να το γευτεί και να το νιώσει σε διάφορα περιβάλλοντα για να είναι πλήρως σε θέση να το κατακτήσει. Οπότε η χρήση μιας εικόνας μόνο, ή ενός τραγουδιού που θα δει στην τηλεόραση δεν φτάνει. Η εκμάθηση λοιπόν θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι μεταξύ των δυο ή και παραπάνω. Να αποκτήσει κίνηση, ήχο και έκφραση και τότε σίγουρα θα γίνει πιο εύκολα κατανοητό.

Μην πετάξετε λοιπόν ούτε τις κάρτες ούτε τα dvd χρειάζονται και αυτά, μην μπείτε όμως και στον κόπο να αγοράζετε κι άλλα κι άλλα κι άλλα, υπάρχουν πολύ πιο όμορφοι, δημιουργικοί και χαρούμενοι εκπαιδευτικοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας πράγματα. Π.χ.

– εικονογραφημένα παραμύθια. Έχουν εικόνες αλλά όχι μεμονωμένες με αποτέλεσμα το παιδί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του τι βλέπει.

– κόψτε γράμματα από περιοδικά σε διάφορα χρώματα και μεγέθη και κάντε με αυτά λέξεις φτιάχνοντας ένα ωραίο κολάζ.

– ζωγραφίστε εσείς οι ίδιοι ζώα και αντικείμενα σε ασπροπίνακα γράψε σβήσε για να είναι πιο διασκεδαστικό.

– πάρτε μαγνητικά γράμματα και φτιάξτε αληθινές και ψεύτικες αστείες λέξεις.

– πάτε στο ζωολογικό κήπο να μάθετε τα ζώα

– χρησιμοποιείστε αληθινά αντικείμενα του σπιτιού για εκμάθηση λεξιλογίου σε συνδυασμό με τον ήχο τους, το μέρος που τα βρίσκουμε και τη χρήση τους.

– χορέψτε μαζί με το παιδί στο dvd και βάλτε και δικές σας εμπειρίες για να είναι πιο βιωματικό.

Καλή διασκέδαση λοιπόν,  γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώση πρέπει να έχει και πλάκα και ενδιαφέρον αλλιώς παύει να είναι γνώση και γίνεται μόνο αποστήθιση και απομνημόνευση.


Λάουρα Πατρώνη

Λογοθεραπεύτρια

Αιγαίου 138 Νέα Σμύρνη

Τηλ: 212.1008822