Η συμβουλή των ειδικών είναι σαφής: Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών στα παιδιά σας. Αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μπατονέτες για να αφαιρέσουν το κερί από τους ακουστικούς πόρους των αυτιών τους – και αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics και διεξήχθηκε από ερευνητές στο παιδιατρικό νοσοκομείο Nationwide, προειδοποιούν ότι η χρήση βαμβακοφόρων στυλεών (μπατονέτων) για τον καθαρισμό του αυτιού μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά στα χέρια των μικρών παιδιών.

Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο, περίπου 12.500 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων με τραυματισμούς αυτιών από μπατονέτες, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 34 επισκέψεις την ημέρα.

“Αυτό δεν είναι σαν να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά. Τα παιδιά και οι ενήλικες δεν χρειάζεται να καθαρίζουν τους έξω ακουστικούς πόρους των αυτιών τους από το κερί σαν αυτό να είναι μια συνήθης υγιεινή πρακτική”, δηλώνει ο κ. Kris Jatana, Επίκουρος Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στατιστικά στοιχεία των επισκέψεων στα νοσοκομεία, μεταξύ 1990 και 2010 και ανακάλυψαν ότι περίπου 260.000 παιδιά προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων με τραυματισμούς στο αυτί. Από αυτές τις επισκέψεις, οι ρήξεις στον ιστό που διαχωρίζει τον ακουστικό πόρο από το μέσο αυτί και ονομάζεται τυμπανική μεμβράνη ή απλά, τύμπανο, ήταν οι πιο συνηθισμένες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών των τραυματισμών προέκυψαν όταν τα παιδιά χρησιμοποίησαν μόνα τους τις μπατονέτες για να καθαρίσουν τα αυτιά τους, μια πρακτική που απορρίπτουν ομόφωνα οι γιατροί.

Oι βαμβακοφόροι στυλεοί ή αλλιώς μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν τραύματα στους ακουστικούς πόρους, ρήξεις τυμπάνου και εξαρθρήματα – μετακινήσεις των οσταρίων του αυτιού. Και οτιδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, ζάλη, εμβοές ή άλλα συμπτώματα τραυματισμού του αυτιού.

Αντί να πιέζουμε, ενδεχομένως, το κερί βαθύτερα στο αυτί, λέει ο Jatana, πρέπει να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

“O ακουστικός πόρος καθαρίζεται μόνος του ενώ ο βαμβακοφόρος στυλεός – μπατονέτα λειτουργεί ενάντια στο φυσικό μηχανισμό καθαρισμού του αυτιού σας, πιέζοντας το κερί βαθύτερα προς το τύμπανο, όπου ουσιαστικά το κερί παγιδεύεται και δεν μπορεί να βγει από μόνο του”, δηλώνει.

Ο Δρ Seth Schwartz από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας αναφέρει ότι είναι «θέμα κουλτούρας» να επιθυμεί ο καθένας να έχει καθαρά αυτιά, αλλά «αφαιρώντας κάθε πλεόνασμα κεριού με ένα μαντήλι από το εξωτερικό του αυτιού είναι αρκετό για να το κρατήσει καθαρό».

“Δεν είναι κακό να έχει κάποιος κερί στα αυτιά του. Όλοι έχουν και πρέπει να έχουν. Ουσιαστικά γίνεται θέμα όταν το κερί συσσωρεύεται υπερβολικά”, αναφέρει.

Αναφορικά με τις εσωτερικές πλύσεις, τα συστήματα αφαίρεσης κεριού και άλλες θεραπείες στο σπίτι, ο Jatana εμμένει στη βασική συμβουλή της ιατρικής κοινότητας: «Αφήστε τα όλα έξω από το αυτί».

Στη μελέτη, το 99% των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων έλαβαν θεραπεία και δεν υπέστησαν μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, η ζημία που προκλήθηκε από τραυματισμούς είχε ως αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της ακοής.

Το αυτί είναι ευαίσθητο, δηλώνει ο Jatana, και ο κίνδυνος βλάβης είναι πολύ υψηλός. «Πρέπει να απαλλαγούμε από τη σκέψη του καθαρισμού των αυτιών στο σπίτι και τη χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων για αυτόν τον καθαρισμό».


Πηγή

CΝN HEALTH