Είναι, ίσως, το πιο συναρπαστικό μέσο μεταφοράς για τα παιδιά αλλά, λόγω των αυστηρών κανόνων ασφαλείας και των περιορισμών στο χώρο μπορεί να εξελιχθεί σε μια κακή εμπειρία για όλους! Το ταξίδι με αεροπλάνο με τα παιδιά χρειάζεται καλή προετοιμασία από το σπίτι (ηλεκτρονικό check in για να αποφύγετε τις ουρές, προσφορά παιδικού γεύματος, κ.α), οργάνωση (να έχετε φροντίσει για οτιδήποτε θεωρητικά θα μπορούσατε να χρειαστείτε ταξιδεύοντας) και, κυρίως, μεγάλα αποθέματα υπομονής…


Σχεδιάστε το ταξίδι

Προσαρμόστε το ταξίδι σας στο πρόγραμμα του παιδιού και όχι στο δικό σας. Διαλέξτε μια πτήση που θα συμπίπτει με τις ώρες του ύπνου του. Επίσης, προτιμήστε πτήσεις τις καθημερινές, στη διάρκεια της ημέρας, που έχουν πιθανότατα περισσότερες κενές θέσεις.

Ζητήστε θέση στο ύψος του φτερού καθώς ο θόρυβος του κινητήρα νανουρίζει τα μωρά.


Ενημερωθείτε για τους βασικούς κανόνες

Τα παιδιά (2-12 ετών) που ταξιδεύουν εντός Ελλάδας είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους ταυτότητα, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, πιστοποιητικό γεννήσεως ή βιβλιάριο υγείας. Για τα παιδιά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό είναι απαραίτητη η έκδοση διαβατηρίου. Όσον αφορά τα βρέφη, πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό γεννήσεως ενώ νεογέννητα κάτω των 4 ημερών δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν – με χαμηλότερο αντίτιμο ή και δωρεάν σε πτήσεις εσωτερικού – σε παιδιά κάτω των δύο ετών να ταξιδεύουν στην αγκαλιά των γονιών τους. Σε αυτή την περίπτωση, ρωτήστε αν υπάρχουν κενές θέσεις στο αεροπλάνο. Αν η πτήση δεν είναι πλήρης, οι αεροσυνοδοί πρόθυμα θα σας βάλουν σε θέσεις όπου το παιδί θα μπορέσει να καθίσει στο πλάι σας. Για παιδιά άνω των δύο ετών, πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστή θέση, οπότε φροντίστε εγκαίρως για τη σχετική κράτηση.

Ωστόσο, αν και οικονομικό, δεν είναι και το πιο εύκολο να κρατάτε διαρκώς ένα παιδί στην αγκαλιά. Αν έχετε τη δυνατότητα αγοράς ξεχωριστής θέσης, μπορείτε να έχετε μαζί σας ή να ζητήσετε από το πλήρωμα να σας παρέχουν ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου – ανάλογα πάντα με τους κανονισμούς που θέτει κάθε αεροπορική εταιρία για τις πτήσεις της. Μπορείτε επίσης να έχετε και το καροτσάκι του παιδιού μαζί – δεν το αφήνετε στο check in, αλλά στο πλήρωμα στην πύλη επιβίβασης, για να το μεταφέρει στο αεροπλάνο.


Προετοιμασία πριν το ταξίδι…

Προμηθευτείτε τα άκρως απαραίτητα: Γάλα με μπιμπερό και πιπίλα, που θα ανακουφίσουν το παιδάκι από τον πόνο της πίεσης στα αυτάκια του, πάνες για τακτικές αλλαγές, και φυσικά, αγαπημένα παλιά ή καινούρια βιβλία για να το απασχολήσετε στη διάρκεια της πτήσης.

Ετοιμάστε για το παιδί σας τον δικό του ταξιδιωτικό σάκο για την πλάτη. Ζητήστε του να βάλει μέσα μόνο αγαπημένα και μικρά παιχνίδια ενώ πάρτε και εσείς, κρυφά, μερικά παιχνιδάκια – έκπληξη που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα εργαλεία για την εκτόνωση μιας κρίσης εν πτήσει. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε ξυλομπογιές και μπλοκ ζωγραφικής καθώς και τα σνακ που προτιμούν, γιατί ενδέχεται να απογοητευτούν από το φαγητό του αεροπλάνου.


Η ώρα του ταξιδιού…

Το αεροδρόμιο είναι ένας μαγικός κόσμος, τον οποίο τα παιδιά θέλουν να εξερευνήσουν. Ελάτε νωρίς και, αφού ξεμπερδέψετε με τα διαδικαστικά, κάντε μαζί τους μια χαλαρή βόλτα για να εξοικειωθούν με τους χώρους. Σκεφθείτε ότι θα κάθεται υποχρεωτικά για αρκετή ώρα, οπότε αφήστε το να εκτονώσει την ενέργειά του πριν την πτήση. Θα βοηθήσει, επίσης, να έχετε μαζί σας κάποιο βιβλιαράκι με εικόνες ή αυτοκόλλητα σχετικά με το αεροπλάνο και τις πτήσεις.

Αγοράστε νερό στους αυτόματους πωλητές στον χώρο επιβίβασης μετά τον έλεγχο των αποσκευών γιατί, ειδικά αν ταξιδεύετε με εταιρεία low cost, το μπουκαλάκι νερό στον αέρα χρεώνεται πανάκριβα. Μέσα στο αεροπλάνο αφήστε το να διαλέξει αν προτιμά παράθυρο ή διάδρομο και δώστε του να μασήσει τσίκλα ή να πιει νερό κατά την απογείωση ή προσγείωση, ώστε να καταπίνει και να μην πονέσουν τα αυτιά του. Αν υπήρξε πρόσφατο πρόβλημα ωτίτιδας, συμβουλευτείτε πριν από την πτήση τον γιατρό σας.

Κατά την απογείωση και την προσγείωση κρατάτε τα βρέφη αγκαλιά, ενώ για την πτήση οι αερομεταφορείς παρέχουν μια ειδική ζώνη καθίσματος για νήπια, η οποία συνδέεται με τη ζώνη ασφαλείας μας. Αρκετές εταιρείες διαθέτουν και καλάθια για βρέφη, τα οποία μπορείτε να ζητήσετε.

Αν στη διάρκεια της πτήσης είναι ανήσυχο, κάντε το βόλτες στο διάδρομο ή καθίστε για λίγο μαζί του στο μπάνιο, για να ηρεμήσει. Ελέγξτε μήπως χρειάζεται αλλαγή η πάνα και γι’ αυτό δυσφορεί.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, ακόμα κι αν το ταξίδι με το παιδί είναι για σας μια ολοκαίνουρια, περιπετειώδης εμπειρία, σημασία στο τέλος της ημέρας έχει ο προορισμός και όλα τα θαυμαστά που θα βιώσετε εκεί μαζί με το μωρό σας!


Πηγή:

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από thetoc.gr, talcmag.gr