Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι σωστό να μιλάνε στα μωρά με λέξεις «μωρουδίστικες» όπως «νάνι» αντί για ύπνο, «άτα» αντί για βόλτα, ή «μαμ» αντί για φαγητό. Οι γονείς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν την επικοινωνία με το παιδί τους και ότι γίνονται πιο κατανοητοί. Η επιστήμη όμως φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Πως πρέπει να μιλάμε στα μωρά, άραγε;

Η χρήση της γλώσσας των ενηλίκων, μας λένε οι ειδικοί, βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Η χρήση μεγάλων και σύνθετων προτάσεων, αντί της «μωρουδίστικης» γλώσσας, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν και τους δεσμούς με τους γονείς του.

Μπορεί όταν οι γονείς μιλάνε στο μωρό τους τραγουδιστά και «μωρουδίστικα» να κερδίζουν την προσοχή του, όμως ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης του είναι να του απευθύνονται ως ενήλικα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

«Η ανάπτυξη του λεξιλογίου του δεν συνδέεται με το πόσο πολύ του μιλάτε, αλλά με το τι του λέτε. Ο λόγος πρέπει να είναι πλούσιος και σύνθετος», εξηγεί η Έρικα Χοφ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic. Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που έχει η ομιλία στα παιδιά είναι πως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που προέρχονται από λιγότερο προνομιακό κοινωνικό περιβάλλον, όπου ο λόγος δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος τείνουν να έχουν χειρότερες σχολικές επιδόσεις.


Ποια «μωρουδίστικη» ομιλία είναι αποδεκτή και ποια όχι;

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο «μωρουδίστικος» τόνος που συχνά χρησιμοποιούμε δημιουργεί στα μωρά μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας. Η «μωρουδίστικη» επικοινωνία δεν κρατάει πάντα πίσω αναπτυξιακά τα μωρά. Σύμφωνα μάλιστα με τους λογοθεραπευτές, υπάρχει μια σημαντική διαφορά, ανάμεσα στο «μιλάω τηλεγραφικά» και «μιλάω μωρουδίστικα». Ο τηλεγραφικός λόγος είναι αυτός που εμποδίζει την εκμάθηση της γραμματικής και της σημασιολογίας των λέξεων, καθώς στερεί από τα παιδιά την εξοικείωση με τη σύνταξη τη γραμματική και τη μορφολογία. Για παράδειγμα, όταν τους λέμε «κάνε ντέι – ντέι και μαμ» , σίγουρα δεν τα βοηθάμε να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν το λόγο τους. Η σωστή λοιπόν «μωρουδίστικη» ομιλία, που είναι λογοθεραπευτικά αποδεκτή και βοηθάει στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, είναι η εξής:

Ομιλία με ποικιλία στην ένταση της φωνής
μας και συχνή εναλλαγή επιτονισμού και χροιά της φωνής μας.

Αργός ρυθμός ομιλίας με αρκετές παύσεις, ώστε να δίνεται χρόνος στο μωρό να αντιδράσει.

Χρήση απλού λεξιλογίου με πολλές επαναλήψεις
δίνοντας έμφαση στις σημαντικές λέξεις και έντονες θετικές εκφράσεις προσώπου κυρίως στους πρώτους μήνες.

Και να θυμάστε: Απλούστερο λεξιλόγιο σημαίνει λέω τις λέξεις με τον σωστό τρόπο και όχι χρησιμοποιώ «ψευδολέξεις», όπως άτα, μαμ, ντει ντει κτλ.


Πηγή

imommy.gr