Ακούμε, μιλάμε και συζητούμε, πολύ συχνά, για τους κινδύνους που κρύβει η επαφή των παιδιών με το διαδίκτυο, μια πηγή χρήσιμων πληροφοριών και γνώσης, ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο όμως μπορεί να κόψει, μπορεί και να τραυματίσει. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς είναι ευκολότερη από ποτέ η πρόσβαση για τα παιδιά και δυσκολότερος από ποτέ ο έλεγχός τους. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα με το δικό τους αφελή τρόπο και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η προστασία τους από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε επιβουλεύεται τον κόσμο τους.

Στο πλαίσιο, αυτό η Ελληνική Αστυνομία δίνει μια σειρά από συμβουλές που θα οδηγήσουν τα παιδιά σε μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους γονείς να έχουν, όσο το δυνατόν, πιο ήσυχο το κεφάλι τους. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 210.64.76.464), σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.


Κανόνες που δεν έχουν… εξαίρεση

Ο Νο 1 κανόνας για να προστατέψετε τα παιδιά σας, είναι να αντιληφθείτε εσείς τον κίνδυνο. Το «δε θα συμβεί σε μένα» δεν είναι απλώς μια παρωχημένη αλλά και μια επικίνδυνη αντίληψη. Μπορεί να συμβεί και «στις καλύτερες οικογένειες».

  • Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
  • Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  • Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  • Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας: να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε άγνωστα άτομα και να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα. Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
  • Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
  • Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
  • Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
  • Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
  • Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό (CDs, DVDs κλπ) που κατέχουν τα παιδιά σας.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, όλων είναι να αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας, προκειμένου να συζητούν μαζί σας και να σας αναφέρουν οτιδήποτε, βλέπουν και ζουν, όταν σερφάρουν στο internet. Αυτή είναι η πολυτιμότερη συμβουλή που δεν αφορά μόνο τη σχέση του με το διαδίκτυο αλλά τη συνολικότερη σχέση μαζί σας…