Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και σύντομα θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Που θα πάμε, τι θα δούμε, πώς θα περάσουμε καλύτερα με τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας και, κυρίως, πώς θα κάνουμε διακοπές με ασφάλεια μαζί τους. Καθώς, όμως, είναι αποδεδειγμένο πως τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε (για να προλάβουμε) τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στο παιχνίδι και την ανεμελιά των παιδιών. Και, επειδή, ασφάλεια δε σημαίνει υπερπροστασία αλλά γνώση και προφύλαξη, είναι χρήσιμο να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς.


Μπάνιο με ασφάλεια στη θάλασσα

Τα μικρά παιδιά όταν κολυμπούν θέλουν συνεχή επιτήρηση. Είναι, ίσως, κοινότοπο αλλά χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε διαρκώς: αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από το φαγητό, κι όταν λέμε φαγητό εννοούμε τα βαριά γεύματα, όχι μία πορτοκαλάδα ή ένα σάντουιτς. Κάτι άλλο, επίσης, σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ καλά και ψυχικά και σωματικά πριν μπούμε στη θάλασσα.


Προσοχή στα παιδιά στις πισίνες

Τα ίδια μέτρα ασφαλείας ισχύουν και στις πισίνες, όπου τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε μικρά παιδιά, τα οποία είτε μπορεί να γλιστρήσουν και να χτυπήσουν σοβαρά ή ακόμη και να πνιγούν λόγω διαφυγής της προσοχής μας. Τα παιδιά να μην κολυμπάνε ποτέ σε πισίνα χωρίς επίβλεψη ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας, μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά. Οι καλά συντηρημένες πισίνες δεν κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας, γιατί απολυμαίνονται σωστά.


Μεγαλύτερος ο κίνδυνος αφυδάτωσης από την τροφική δηλητηρίαση

Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων και αλλοίωσης των τροφών. Αν οι τροφές δεν συντηρούνται καλά, ή αν οι μαγειρεμένες τροφές δεν καταναλωθούν γρήγορα, θα πρέπει να πετιούνται, γιατί πιθανότατα θα έχουν μολυνθεί από μικρόβια. Σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που με τη διάρροια και τους εμετούς μπορεί να αφυδατωθούν πολύ γρήγορα, θα πρέπει να πίνουν υγρά. Αν έχουν εμετούς, πρέπει να τα πίνουν σιγά σιγά, γουλιά γουλιά και όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί θα τις ξαναβγάλουν. Επίσης τα αντιδιαρροϊκά χάπια βοηθούν, όπως και τα αντιεμετικά. Αν υπάρχουν πόνοι ή σπασμοί στην κοιλιά υπάρχουν επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι τόσο οι έμετοι όσο και οι διάρροιες είναι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού και αποβλέπουν στην αποβολή της τοξίνης ή του μικροβίου που μπήκε μέσα στον οργανισμό και πολλές φορές είναι κακό να τα σταματούμε γιατί δεν βγαίνει έξω από τον οργανισμό μας η τοξίνη που καταναλώσαμε.


Καύσωνας

Τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αν εκτεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται άσκοπες έξοδοι, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Θα πρέπει να μην καταπονείται το σώμα τους μέσα στον ήλιο, να ντύνονται πολύ ελαφριά και ανοιχτόχρωμα, να τρώνε ελαφριά, να πίνουν άφθονα υγρά και να βάζουμε λίγο αλάτι στην τροφή τους, καθότι το αλάτι πολλές φορές βοηθάει, γιατί χάνονται οι ηλεκτρολύτες με τον έντονο ιδρώτα. Αν το παιδί μας υποστεί ηλίαση ή θερμοπληξία, θα πρέπει αυτόματα να μεταφέρεται σε χώρο σκιαζόμενο ή αν είναι δυνατόν σε χώρο κλιματιζόμενο, να γίνεται μία προοδευτική ενυδάτωση του και μία προοδευτική μείωση της θερμοκρασίας του. Τα ψυχρά επιθέματα και το κρύο μπάνιο μπορούν να βοηθήσουν στην γρήγορη αποκατάσταση της θερμοκρασιακής καταβολής του σώματος.


Το γιαούρτι πρακτικά δεν βοηθάει στο ηλιακό έγκαυμα

Στα ηλιακά εγκαύματα, παρά την επικρατούσα άποψη, το γιαούρτι, πρακτικά δεν βοηθάει, απλά ανακουφίζει ως κρύο επίθεμα. Στα εγκαύματα θα πρέπει να βάζουμε κάποιες αλοιφές για το οίδημα ή αναλγητικές, αν είναι πολύ επώδυνα. Ιδιαίτερα αν είναι εγκαύματα δευτέρου βαθμού με φουσκάλες που μπορεί να σπάσουν και να μολυνθεί το δέρμα, θα πρέπει να τις καθαρίζουμε, να τις σαπουνίζουμε και να βάζουμε αντισηπτικό.


Τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών

Βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, κάποιο αντισηπτικό, όπως π.χ οξυζενέ ή μπενταντίν για τον καθαρισμό των πληγών που μπορεί να συμβούν, κάποια αντιπυρετικά γιατί δεν είναι σπάνιες οι ιώσεις και οι πυρετοί μέσα στο καλοκαίρι, παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά χάπια, ένα θερμόμετρο και εντομοαπωθητικά είναι τα απαραίτητα που πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των διακοπών. Σημαντικό είναι, επίσης, να έχουμε μαζί μας ειδικά προϊόντα για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, ή μέδουσες. Καλό είναι να υπάρχουν παγοκύστες για στραμπουλήγματα, χτυπήματα ή τραυματισμούς, ακόμα και για τον πυρετό.


Διακοπές στο βουνό

Καλοκαιρινές διακοπές δε σημαίνει, κατ΄ ανάγκη, για όλους θάλασσα αλλά και βουνό. Η πεζοπορία στη φύση είναι βάλσαμο για τη ψυχή και το μυαλό αλλά κρύβει κινδύνους που μπορεί να γίνουν η αιτία για μικρά ή μεγάλα ατυχήματα. Έτσι:

 • Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να προλαμβάνουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
 • Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
 • Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, καθώς εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.
 • Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.
 • Στην εξοχή, μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια και γαϊδούρια, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται μεγάλη προσοχή, για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
 • Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
 • Τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Οταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
 • Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, όπως μανιτάρια. Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
 • Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας τους μάθουμε να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί.

5 tips για ασφαλείς διακοπές:

 1. Γινόμαστε απωθητικοί για τα κουνούπια
  Τα αρώματα, οι κρέμες και τα σπρέι για τα μαλλιά είναι πόλος έλξης για τα κουνούπια και τα άλλα έντομα. Στη διάρκεια των διακοπών λοιπόν και ιδιαίτερα αν έχουμε επιλέξει έναν προορισμό στη φύση, χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα όσο το δυνατόν λιγότερο. Αντίθετα, εφοδιαζόμαστε με εντομοαπωθητικό και έτσι δε θα χρειάζεται να ανησυχούμε.
 1. Ο κανόνας των 20 λεπτών
  Το καλοκαίρι η αφυδάτωση καραδοκεί και είναι πολύ επικίνδυνη για μικρούς και μεγάλους. Επιδιώκουμε την κατανάλωση νερού κάθε 20 λεπτά και έτσι θα κρατήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.
 1. Παιχνίδι με ασφάλεια
  Στη θάλασσα έχουμε πάντα μαζί μας τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή μπρατσάκια και σωσίβια. Το ίδιο και στο βουνό, έχουμε προνοήσει να διαθέτουμε ότι θα μπορούσε να χρειαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Όσο για τις παιδικές χαρές και τους παιδότοπους, ελέγχουμε πάντα ότι ο εξοπλισμός δεν έχει κάποιο πρόβλημα.
 1. Ενημερώνουμε φίλους και συγγενείς
  Πριν φύγουμε για τις διακοπές μας, ενημερώνουμε τα δικά μας πρόσωπα για το διάστημα που θα λείπουμε και τον προορισμό μας.
 1. Βάζουμε πάντα αντιηλιακό
  Το αντηλιακό είναι το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού και δεν το ξεχνάμε ποτέ.

Πηγή:

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από newpost.gr, ethnos.gr, webmd.com