Εποχή της ανεμελιάς, της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς το καλοκαίρι, είναι και η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Βουτιές στη θάλασσα, παιχνίδια, βόλτες στη φύση είναι μερικές από τις καθημερινές, ευχάριστες και τόσο σημαντικές για την ψυχολογική τους υγεία, συνήθειες. Ακόμα όμως και αυτές οι απλές δραστηριότητες, μπορεί να κάνουν πιο ευάλωτο το παιδί σε ασθένειες που τις συναντάμε κυρίως το καλοκαίρι. Ποιες είναι οι πιο συχνές καλοκαιρινές ασθένειες των παιδιών και πώς μπορούν να προφυλαχθούν; Πώς μπορούμε να λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να τα προφυλάξουμε, χωρίς να τους στερήσουμε την ευχαρίστηση;


Εξανθήματα

Σύμφωνα με τον παιδίατρο και συνεργάτη του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Διονύση Παπαδάτο, το καλοκαίρι τα εξανθήματα είναι ένα συχνό φαινόμενο στα παιδιά. Κι αυτό γιατί το δέρμα τους παραμένει ακάλυπτο, η εφίδρωση είναι πιο έντονη και τα κουνούπια «καιροφυλακτούν». Γι’ αυτό, οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι πολύ πιο συνηθισμένες, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κνησμό και στη δημιουργία εξανθημάτων.

Στην περίπτωση λοίμωξης από σταφυλόκοκκο συνήθως χορηγείται τοπική αντιβίωση για την αντιμετώπισή του.


Ωτίτιδα

Η εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι. Γνωστή και ως η «Νόσος των κολυμβητών», είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι προκαλείται από τα μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα και τις βουτιές.

Για την αντιμετώπισή της ενδείκνυται η χορήγηση τοπικής αντιβίωσης ενώ είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να συστήσει την χρήση ωτασπίδων ή σκουφιού που θα προστατεύσει την περιοχή. Η αποχή από το μπάνιο και τα παιχνίδια στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν καλά. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο γιατρός, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς με την χρήση μπατονέτας, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά μόνο στο λοβό του αυτιού και όχι στο εσωτερικό του γιατί έχει την τάση να σπρώχνει το κερί προς τα μέσα και έτσι η κατάσταση να επιδεινώνεται.


Γαστρεντερίτιδα

Παρατηρείται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες στα παιδιά. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι η διάρροια, ο εμετός, η αφυδάτωση και η κούραση. Η προφύλαξη στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει πρωτεύοντα ρόλο, αφού είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα, είτε με τη σωματική επαφή είτε μέσω των τροφών. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε πιστά όλους τους κλασικούς κανόνες υγιεινής, να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας αλλά και να φροντίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται εξίσου καλά πριν καταναλωθούν.

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος, αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς είναι η αφυδάτωση που ενδεχομένως προκαλέσει η εν λόγω ασθένεια. Σε περίπτωση που παρατηρήσουν ότι το παιδί είναι νωθρό, έχει στεγνό στόμα ή δεν πηγαίνει συχνά τουαλέτα, θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση υγρών είναι μία πιθανή περίπτωση, εφόσον κριθεί απαραίτητο.


Ηλίαση

Το παιχνίδι κάτω απ’ τον ήλιο είναι σίγουρα διασκεδαστικό, όμως μπορεί να οδηγήσει σε ηλίαση. Η αδυναμία, ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση και η ναυτία είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Αν τα παρατηρήσετε στο παιδί, μεταφέρετέ το αμέσως σε ένα δροσερό μέρος, αλλάξτε του ρούχα και δροσίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα ή πανί. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να το πείσετε να φοράει καπέλο για να προστατεύεται απ’ τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και, ει δυνατόν, να μην εκτίθεται σ’ αυτόν τουλάχιστον τις ώρες που «καίει» πιο πολύ, δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.


Εγκεφαλίτιδα

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του iatronet, η εγκεφαλίτιδα είναι η φλεγμονή της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τον γιατρό, οφείλεται σε εντερογενείς ιούς που εμφανίζονται περισσότερο στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ μεταδίδεται , όπως η κοινή γρίπη, μέσω της σωματικής επαφής, δηλαδή με τον βήχα, το φτάρνισμα και την επαφή με το σάλιο. Γι’ αυτό, και πάλι η σωματική υγιεινή και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι εξαιρετικά σημαντικά για να προφυλάξουμε το παιδί.

Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι η διαταραχή της συνείδησης, η έντονη νωθρότητα και η υπνηλία. Είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση αυτή η εκτίμηση από τον παιδίατρο είναι απαραίτητη για να κρίνει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι υποστηρικτικά, αφού η εν λόγω ασθένεια πρέπει να κάνει τον κύκλο της και να περάσει.


Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από mama365.gr