Ο παιδικός σταθμός αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για τη ζωή του παιδιού, διότι σηματοδοτεί τη στιγμή του πρώτου αποχωρισμού του από το σπίτι και της ένταξής του στο κοινωνικό πλαίσιο. Η παρακολούθηση στο σταθμό συνδυάζεται συνήθως με την αύξηση της νοσηρότητας μεταξύ των παιδιών, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των γονέων.

Όντως, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ευνοούν τη μετάδοση λοιμώξεων, λόγω της στενής και παρατεταμένης επαφής που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους. Η συχνότερη αιτιολογία των εξανθημάτων, πυρετών, αναπνευστικών νοσημάτων αλλά και διαρροϊκών συνδρομών είναι ιογενής, χωρίς να μπορέσουμε να αποκλείσουμε και την παρουσία λοιμώξεων βακτηριακής αιτιολογίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ιών είναι η μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο με εκκρίματα του σώματος, κυρίως με σταγονίδια του ανώτερου αναπνευστικού.

Επίσης, οι διάφορες επιφάνειες (χέρια, πόμολα, παιχνίδια κτλ) που μολύνονται από τον ιό, τον διατηρούν ζωντανό και ικανό να μολύνει για κάποιες ώρες. Τα μικρά παιδιά βάζουν τα χέρια τους και τα διάφορα παιχνίδια συχνά στο στόμα τους, γεγονός που ερμηνεύει την ανεξέλεγκτη μετάδοση των ιώσεων. Αυτό δικαιολογείται επίσης από το γεγονός, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του λοιμογόνου παράγοντα αρχίζει 1-2 ημέρες πριν το παιδί εκδηλώσει τα συμπτώματα, όταν ακόμα δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος να απομακρυνθεί από τα άλλα παιδιά.


Τι μπορείτε όμως να κάνετε εσείς ως γονείς, για να προστατέψετε το παιδί σας από τις ιώσεις;

Φροντίστε την διατροφή του

Μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί το κλειδί για την ενίσχυση του οργανισμού. Φροντίστε το παιδί σας να καταναλώνει καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης. Φροντίστε να καταναλώνει τακτικά μέσα στην εβδομάδα τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια – θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Ε, Β12, Β6, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, όπου όλα μαζί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και άμυνα του οργανισμού ενός παιδιού. Αυξήστε την ποσότητα σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα με την κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και εμπλουτισμένων δημητριακών. Αυτά συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά (γιαούρτια), οι οποίες προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από λοιμώξεις. Περιορίστε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα έτοιμα γεύματα, τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα. Προτιμήστε σπιτικές συνταγές με δικά σας πιο υγιεινά υλικά. Εν τέλει, σκεφτείτε την ενυδάτωση των παιδιών σας, παροτρύνοντάς τα να πίνουν άφθονο νερό, που θα βοηθήσει στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

Δώστε σημασία στην ξεκούρασή του

Για να αντέξει ο οργανισμός τις επιθέσεις των λοιμογόνων παραγόντων, πρέπει να είναι ξεκούραστος. Φροντίστε το παιδί σας να πηγαίνει για ύπνο το βράδυ όσο το δυνατόν νωρίτερα και να καλύπτει τις ώρες ύπνου που του είναι απαραίτητες. Τα παιδιά από ενός έως τριών χρονών χρειάζονται δώδεκα έως δεκατέσσερις ώρες συνολικά ύπνου ενώ τα παιδιά από τριών έως δέκα ετών, δέκα με δώδεκα ώρες συνολικά την ημέρα.

Επιμείνετε στο πλύσιμο των χεριών

Η έλλειψη της υγιεινής των χεριών αποτελεί τον πιο εύκολο «δρόμο» για την μετάδοση των ιών και γενικότερα των μικροβίων από το ένα παιδί στο άλλο. Διδάξτε στο παιδί σας μερικές βασικές κινήσεις υγιεινής. Ακόμα κι αν το παιδί είναι μικρό, αρχίστε να του δείχνετε πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη με χαρτομάντιλο, όταν έχει καταρροή, και να το πετάει αμέσως στον κάδο απορριμμάτων, ή πώς να βήχει καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη του με το εσωτερικό του αγκώνα του. Θυμηθείτε ότι όσο πιο ανεξάρτητο και αυτάρκες είναι ένα παιδί στο να φροντίζει την ατομική του υγιεινή, τόσο λιγότερο ευπαθές θα είναι στις ιώσεις.

Κρατήστε το παιδί στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση

Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, αποφύγετε να το στείλετε στον παιδικό σταθμό τις ημέρες που είναι άρρωστο, όντας ιδιαίτερα ευαίσθητο σε καινούργιες ιώσεις. Κατ’αυτόν τον τρόπο δε θα μεταδώσει τη νόσο και στα άλλα παιδιά. Το ιδανικό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό του με την Ομοιοπαθητική

Ποιος καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού του παιδιού πέραν της χρήσης των Ομοιοπαθητικών, φυσικών φαρμάκων; Πρόκειται για υπεραραιωμένα διαλύματα, όπου η αναγκαία συγκέντρωση του φαρμάκου στον οργανισμό είναι απειροελάχιστη και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καμία παρενέργεια ή να προκαλέσει εθισμό ακόμα και στον ευαίσθητο οργανισμό του παιδιού σας. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στο να ισχυροποιήσει τον οργανισμό, ώστε ο ίδιος, μέσω της κινητοποίησης του αμυντικού του μηχανισμού, να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του παιδιού σε ιούς και μικρόβια, ίσως είναι σκόπιμο να προτιμήσετε ένα μικρό βρεφονηπιακό σταθμό, με λίγα παιδιά, ώστε οι πιθανότητες να εκτεθεί σε κάποιον ιό να είναι λιγότερες, σε σχέση με κάποιον όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών. Εν τέλει, να λάβετε υπόψιν, ότι η έκθεση αυτή του παιδιού είναι απαραίτητη, ώστε να χτίσει σταδιακά την ανοσία του. Έγκειται σε σας, ακολουθώντας τις παραπάνω συστάσεις, να το βοηθήσετε να βγει νικητής από τις…. μάχες με τα μικρόβια!


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!