Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα οφέλη της άσκησης και της συμμετοχής σε αθλήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όταν απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Τα παιδιά που ξεκινούν να αθλούνται νωρίς και παραμένουν δραστήρια σε όλη την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, απολαμβάνουν πολλαπλά οφέλη που αφορούν την σωματική και ψυχική τους υγεία. Είναι όμως, εξίσου, σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι οι τραυματισμοί από τη συμμετοχή τους σε διάφορα αθλήματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμούμε αλλά, αντίθετα, να γνωρίζουμε τους κινδύνους, ώστε να τους προλάβουμε και να τους αποτρέψουμε.


Προσοχή σε τραύματα της περιοχής ανάπτυξης των οστών

Σε παιδιά και έφηβους που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης των οστών τους χρειάζεται προσοχή στα τραύματα της συγκεκριμένης περιοχής, στους συζευκτικούς χόνδρους που εντοπίζονται μεταξύ της επίφυσης και μετάφυσης των μακρών οστών των παιδιών. Ο συζευκτικός (ή επιφυσιακός) χόνδρος είναι υπεύθυνος για την κατά μήκος αύξηση των οστών.


Τραυματισμοί σε σπορ επαφής

Τα σπορ επαφής, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, δημιουργούν περισσότερους κινδύνους τραυματισμού για τους αθλητές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους τραυματισμούς του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης. Η μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών καταγράφεται στα σπορ όπου υπάρχουν επαφές και συγκρούσεις.


Τραυματισμοί στην κεφαλή και στον εγκέφαλο

Οι τραυματισμοί της κεφαλής είναι οι σοβαρότεροι που οφείλονται σε σπορ. Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι από τέτοιους τραυματισμούς είναι σπάνιοι, εντούτοις κατατάσσονται πρώτοι ως αιτία θανάτου εξαιτίας τραυματισμού σε σπορ. Υπολογίζεται ότι το 21% των βλαβών του εγκεφάλου λόγω τραυματισμών στα παιδιά, οφείλονται σε ατυχήματα κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ποδηλασία και αθλήματα με σανίδα σε τροχούς, πατίνια, παγοπέδιλα ή τροχοπέδιλα.

Επειδή ο τραυματισμός του εγκεφάλου μπορεί να αποβεί μοιραίος, το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και άλλη προστατευτική εξάρτηση ανάλογα με το άθλημα που κάνει. Επιπρόσθετα, σιγουρευτείτε ότι όλα αυτά εφαρμόζουν καλά στο σώμα του.


Τραυματισμοί στους μυς και το σκελετό

Εκτός από το κεφάλι, οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος μπορεί να τραυματιστεί όταν το παιδί κάνει σπορ ή άλλη σωματική άσκηση. Πολλοί τραυματισμοί επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή τους μυς, τα κόκαλα, τους χόνδρους, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις.

Οι θλάσεις, τα τραβήγματα, οι ρήξεις συνδέσμων, τα στραμπουλήγματα, τα διαστρέμματα είναι μεταξύ των συχνότερων τραυματισμών. Οι αρθρώσεις των γονάτων, των αστραγάλων και των καρπών επηρεάζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα σε τραυματισμούς κατά την άθληση.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός παίζει σημαντικό ρόλο και σε αυτούς τους τύπους τραυματισμών. Για κάθε είδους σπορ απαιτείται τα παιδιά να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια και άλλη προστατευτική εξάρτηση, η οποία πρέπει να ταιριάζει και να εφαρμόζει καλά στο σώμα τους.


Ο κατάλληλος προπονητής στο κατάλληλο σπορ

Τα παιδιά που μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν ή να παίζουν ένα σπορ κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμό. Μπορούν πιο εύκολα να πέσουν ή να συγκρουστούν διότι το σώμα τους δεν είναι ακόμη συνηθισμένο να κινείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Εάν το παιδί σας συμμετέχει σε ένα άθλημα, να φροντίζετε να εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα υπό την ευθύνη ενός εγκεκριμένου προπονητή. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται και να ακολουθούν τους κανόνες και διαδικασίες ενός αθλήματος. Όταν ένα παιδί διδάσκεται από ένα ειδικό προπονητή για το άθλημα που ακολουθεί, τότε μαθαίνει καλύτερα τις κινήσεις και όλα όσα πρέπει να κάνει και έτσι αποφεύγονται τραυματισμοί.

Ο ρόλος των γονιών και των προπονητών είναι να τα βοηθούν να ακολουθούν αυτές τις διαδικασίες. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μεριμνούν για ένα ασφαλές περιβάλλον. Επιπρόσθετα, να διασφαλίζουν ότι η αθλητική εξάρτηση που απαιτείται για το άθλημα του παιδιού τους, εφαρμόζει καλά στο σώμα του και ότι το παιδί τη χρησιμοποιεί όπως απαιτείται.

Τα παιδιά είναι προτιμότερο να κατατάσσονται σε ομάδες για ένα άθλημα ανάλογα με το επίπεδο ικανοτήτων τους και τη σωματική τους διάσταση και όχι ανάλογα με την ηλικία τους. Εάν δύο παιδιά της ίδιας ηλικίας αλλά με διαφορετικά επίπεδα σωματικής ωρίμανσης βρεθούν αντιμέτωπα ή συγκρουστούν τότε το λιγότερο σωματικά ώριμο παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστεί.


Ανταγωνισμός σε σπορ, τραυματισμοί και παιδιά

Ένα συχνό λάθος που γίνεται από τους γονείς, είναι να σπρώχνουν τα παιδιά τους σε αθλήματα ή αγωνιστικά επίπεδα για τα οποία δεν είναι καλά προετοιμασμένα. Ο ανταγωνισμός στο σπορ είναι λιγότερο σημαντικός για τα παιδιά από ότι η ψυχαγωγία και οι κοινωνικές δραστηριότητες που τους προσφέρει ο αθλητισμός.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα σπορ επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν τακτική σωματική άσκηση, να αποκτούν νέες ικανότητες, να διασκεδάζουν και να αποκτούν κοινωνικές διασυνδέσεις.

Πηγή

medlook.net