Πρόκειται για το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο ατυχημάτων στην παιδική ηλικία και μπορεί να βάλει σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία των μικρών μας. Τα παιδικά εγκαύματα χωρίζονται σε θερμικά, ηλεκτρικά, χημικά και ακτινικά και ξεκινούν συνήθως μόλις τα παιδιά φτάσουν σε ηλικία 1,5 ετών. Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους χωρίζονται σε πρώτου βαθμού, δευτέρου βαθμού (ή μερικού πάχους) και τρίτου βαθμού (ή ολικού πάχους).

Πρώτου βαθμού

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού προκαλούνται όταν έρχεται το δέρμα σε επαφή με καυτό νερό, ατμό ή υπερέκθεση στον ήλιο. Το δέρμα κοκκινίζει, φουσκώνει, πονά και μπορεί να δημιουργηθεί φυσαλίδα.

Δευτέρου βαθμού (ή μερικού πάχους).

Τα εγκαύματα αυτά προκαλούνται από την επαφή με χημικές ουσίες, ζεστά υγρά ή στερεά ή αν πάρει φωτιά κάποιο ρούχο του παιδιού. Καταστρέφεται μεγαλύτερο πάχος από τις στιβάδες του δέρματος. Το δέρμα κοκκινίζει, φουσκώνει, πονά και αναπτύσσεται φυσαλίδα.

Τρίτου βαθμού (ή ολικού πάχους)

Η παρατεταμένη επαφή με ζεστά υγρά ή στερεά καθώς και η επαφή με τον ηλεκτρισμό μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα τρίτου βαθμού. Καταστρέφονται όλες οι στιβάδες του δέρματος. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει με έγκαυμα δευτέρου βαθμού ή να ασπρίσει όλη η περιοχή. Το παιδί μπορεί να μην πονά λόγω καταστροφής των νεύρων της περιοχής.


Από που μπορεί να προέλθει έγκαυμα

Ήλιος

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι σχεδόν πάντα 1ου βαθμού και δε χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα, πέρα από καταπραϋντικές κρέμες. Ωστόσο χρειάζεται αυξημένη λήψη υγρών, διότι όταν το έγκαυμα καλύπτει όλο το σώμα, υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού και ηλεκτρολυτών. Τα εγκαύματα σε αυτή την ηλικία μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβες στο DNA των κυττάρων και να οδηγήσουν σε νεοπλάσματα του δέρματος, όταν γίνουν ενήλικες. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή έκθεσης στην ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή 12 με 5 και η κάλυψη του δέρματος με ρούχα, καπέλο και αντηλιακό.

Κατσαρόλα που βράζει

Τα νήπια ξεκινάνε σε μικρή ηλικία την εξερεύνηση του σπιτιού, μη εξαιρουμένης της κουζίνας. Τα εγκαύματα με βραστό νερό, γάλα ή φαγητό είναι η πρώτη αιτία εγκαυμάτων 2ου βαθμού, που χρίζουν συνήθως ιατρικής φροντίδας. Το νερό συνήθως προκαλεί επιφανειακά εγκαύματα 2ου βαθμού ενώ το γάλα και τα φαγητά, λόγω μεγαλύτερης θερμοχωρητικότητας, προκαλούν βαθύτερα εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού. Το καλύτερο είναι να μη χρησιμοποιείτε τα μπροστινά μάτια της κουζίνας και, όταν είναι απόλυτα απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσετε, μην αφήνετε ούτε δευτερόλεπτο το παιδί από τα μάτια σας.

Επαφή με θερμές επιφάνειες

Οι πιο συχνές αιτίες είναι η επαφή με τα μάτια της κουζίνας, το σίδερο ή σόμπα και συνήθως αφορούν τα χέρια. Τα εγκαύματα αυτά είναι συνήθως 1ου ή επιφανειακά 2ου βαθμού, διότι τα παιδιά προλαβαίνουν και τραβούν τα χέρια τους εγκαίρως. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε από νωρίς τη διαφορά μεταξύ ζεστού και κρύου για να προστατεύονται μόνα τους.

Θερμοφόρα

Τα εγκαύματα με τη θερμοφόρα παρατηρούνται σε μικρότερες ηλικίες, όταν πιάνουν οι βρεφικοί κολικοί ή όταν τα παιδιά είναι άρρωστα. Όπως και στους ενήλικες, το έγκαυμα προκαλείται όταν υπάρχει διαρροή του καυτού νερού από τη θερμοφόρα, που συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο φαντάζεστε. Τα εγκαύματα είναι σχεδόν πάντα βαθειά 2ου βαθμού ή και 3ου βαθμού, διότι το παιδί δεν μπορεί να αντιδράσει, όπως είναι ξαπλωμένο. Μη χρησιμοποιείτε θερμοφόρα, είναι επικίνδυνη, τόσο για εσάς, όσο και για τα παιδιά σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τα ειδικά θερμικά gel που μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο, ή τα ειδικά βρεφικά θερμικά μαξιλάρια, που είναι τα πλέον κατάλληλα για τους κολικούς.

Παιχνίδια με τη φωτιά

Οι τραυματισμοί με φλόγα μπορεί να είναι πολύ σοβαροί ενώ τα εγκαύματα που προκαλούν είναι συνήθως 3ου βαθμού και μπορούν να οδηγήσουν σε βαριές παραμορφώσεις. Μη ρίχνετε οινόπνευμα στη φωτιά, μην αναφλέγετε σπρέι, και μη χρησιμοποιείτε τα βεγγαλικά πάντα με μέτρο.

Χημικά εγκαύματα

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευαίσθητο από το δικό μας και κάθε έκθεση σε καυστικά ή οξέα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Το κακό με τα χημικά εγκαύματα είναι ότι συνεχίζουν και προκαλούν βλάβες για αρκετές μέρες μετά την έκθεση, και μπορεί ένα έγκαυμα 1ου να εξελιχθεί μέχρι και σε έγκαυμα 3ου βαθμού, αν δεν υπάρξει σωστή φροντίδα. Ως γενικός κανόνας, σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης, σε εγκαύματα από οξέα χρησιμοποιήστε σόδα και σε αλκαλικά εγκαύματα ξύδι. Καλύτερα όμως μην το δοκιμάσετε στο σπίτι και συμβουλευτείτε έναν ιατρό.

Ηλεκτρικά εγκαύματα

Σε περίπτωση που συμβεί ηλεκτροπληξία στο παιδί, αρχικά προσπαθήστε να το απομακρύνετε με ασφάλεια από την πηγή ρεύματος, χωρίς να πάθετε ο ίδιος ηλεκτροπληξία. Σε κάθε ηλεκτροπληξία μπορεί να υπάρχουν καρδιακές διαταραχές και θα πρέπει να ακολουθεί καρδιολογική εκτίμηση. Επίσης, μπορεί να συμβούν εγκαύματα μέχρι 3ου βαθμού, συνήθως στα χέρια και στα πόδια. Εξετάστε μόνοι σας το παιδί σας σε αυτά τα σημεία, και απευθυνθείτε σε ιατρό εφόσον παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό.


Πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες

  • Αμέσως μετά το έγκαυμα, βάλτε το παιδί κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό. Ιδανικά η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 17° C, διότι το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα ενώ το κρύο νερό υποθερμία, διότι το έγκαυμα διαταράσσει την ομοιόσταση του δέρματος.
  • Σε εγκαύματα 1ου βαθμού, καλύψτε ελαφρά την περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τη μόλυνση και μην τοποθετείτε στην περιοχή βούτυρο ή οποιαδήποτε σκόνη.
  • Αν το έγκαυμα αφορά τα πόδια ή τα χέρια προσπαθήστε να τα κρατήσετε ψηλά. Αν το έγκαυμα αφορά το πρόσωπο, τότε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί μπορεί να αναπνέει ελεύθερα.
  • Όχι οδοντόκρεμες, κρεμμύδια ή άλλες κρέμες: αν δείτε έγκαυμα με φουσκάλες, απλά τοποθετήστε αποστειρωμένες γάζες αν υπάρχουν ή μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να μεταφέρετε το παιδί σας στον κατάλληλο ιατρό.
  • Φουσκάλες: Μη τις ανοίγετε, μη τις τρυπάτε και μην αφήσετε κανέναν να τις τρυπήσει. Κάτω από τις φουσκάλες υπάρχει υγρό το οποίο είναι στείρο, δηλαδή χωρίς μικρόβια. Κάθε απόπειρα για αδειάσουμε το υγρό μπορεί να γίνει εστία μικροβίων με πολύ άσχημα επακόλουθα.

Τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό αν…

Το έγκαυμα είναι δευτέρου ή τρίτου βαθμού.

Το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του δέρματος.

Το έγκαυμα περιλαμβάνει τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα ανεξάρτητα με το βαθμό.


Να θυμάστε:

Μη συμβουλεύεστε τον οποιοδήποτε. Σε καμία περίπτωση το φαρμακοποιό σας. Τα εγκαύματα είναι μια σοβαρή υπόθεση και χρίζουν ιατρικής φροντίδας, και μάλιστα από ιατρούς με εξειδίκευση. Είναι προτιμότερο να γίνει σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση από την αρχή και όχι σε δεύτερο χρόνο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο.


Πηγή

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από www.superdad.gr. και paidiatros.com