Η επαφή με τα μικρόβια είναι από τους μεγαλύτερους φόβους των γονέων και συχνά ο λόγος για τον οποίο αδυνατούν να περάσουν καλά και δίχως αγωνίες με τα παιδιά τους, σε μια βόλτα στο πάρκο ή τη φύση. Αρκετές φορές δεν τα αφήνουν να ακουμπήσουν τίποτα, ακόμα και μέσα στο σπίτι, εφοδιάζονται με αντιβακτηριδιακά σπρέι, απολυμαίνουν κάθε επιφάνεια με την οποία θα έρθουν σε επαφή και γεμίζουν την τσάντα των παιδιών με απολυμαντικά μαντηλάκια. Θεωρούν ότι οι δυο λέξεις παιδιά και μικρόβια πρέπει πάντα να κινούνται παράλληλα και να μη συναντηθούν ποτέ!

Κι όμως, γνωρίζετε ότι, μέχρις ενός σημείου, τα μικρόβια είναι ακίνδυνα και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν υγιή; Ότι υπάρχουν καλά και κακά μικρόβια; Ότι ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα υπερβολικά καθαρό σπίτι, δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια τα οποία χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να μάθει πώς να αντιδρά σωστά; Και πως οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως «κακή ιδέα» την προσπάθεια των γονέων να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα μικρόβια;

Ασφαλώς και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνετε το χώρο όπου ζει και κινείται το παιδί σας βρώμικο, ούτε ότι η καθαριότητα δεν είναι σημαντική. Σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όπου μπορεί να υπάρχει πηγή μικροβίων, μέσα και έξω από το σπίτι και όχι να ανησυχείτε για οτιδήποτε.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι 8 πιο σημαντικές εστίες μικροβίων; Τι θα πρέπει να καθαρίζετε πιο συχνά και τι να προσέχετε όταν κυκλοφορείτε με το παιδί έξω από το σπίτι;

Οδοντόβουρτσα

Νεώτερες έρευνες αναφέρουν ότι η λαβή της οδοντόβουρτσας αποτελεί μια σημαντική εστία μικροβίων στο σπίτι. Να την πλένετε κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό και να την απολυμαίνετε με ένα πανάκι.

Ψυγείο

Βακτήρια όπως σαλμονέλλα, καμπυλοβακτήριο και ο νοροϊός μπορεί να προκαλέσει κάποιο μουχλασμένο τυρί ή λαχανικό που έχει σαπίσει στο ψυγείο. Το καλύτερο είναι να καθαρίζετε το ψυγείο σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Κατοικίδια ζώα

Τα οφέλη της συνύπαρξης ενός παιδιού με κατοικίδιο είναι πολλά, τόσο για τη συναισθηματική όσο και ψυχολογική του ισορροπία και έχουν αποδειχθεί στην πάροδο των χρόνων. Τα βακτήρια που μπορούν να μεταδώσουν είναι μέσω των κοπράνων και του σάλιου τους. Αρκεί, τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι μετά από κάθε παιχνίδι μαζί τους.

Πάτωμα

Στο πάτωμα συχνά πέφτουν ψίχουλα και λεκέδες από τις τροφές ενώ και τα παπούτσια με τα οποία πατάμε είναι φορείς μικροβίων. Τακτικό σκούπισμα και σφουγγάρισμα με χλωρίνη είναι απαραίτητα.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τον ιδρώτα των χεριών μεταφέρονται ιοί και για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή όταν ακουμπάτε καθίσματα και χειρολαβές. Στη τσάντα σας είναι σημαντικό να υπάρχουν πάντα αντισηπτικά μαντηλάκια, με τα οποία τα παιδιά θα καθαρίζουν τα χέρια τους.

Σχολείο

Έρευνα σε δυο σχολεία του Μίσιγκαν ανακάλυψε περίπου 800 φορές περισσότερα μικρόβια σε βρύσες παρά στο κάθισμα της λεκάνης της τουαλέτας. Εφοδιάστε τα παιδιά σας με αντισηπτικά μαντηλάκια και μάθετέ τα να μη βάζουν ποτέ και για κανένα λόγο τα χέρια στο στόμα τους.

Παιδική Χαρά

Αγαπημένο μέρος των παιδιών αλλά και εστία μικροβίων. Εννοείται ότι δεν πρέπει ποτέ να απαγορεύετε ή να εμποδίζετε το παιχνίδι των παιδιών σας στην παιδική χαρά γιατί η ευχαρίστησή τους είναι μεγάλη. Να έχετε μαζί σας μαντηλάκια ή βαμβάκι και οινόπνευμα, ώστε αν το παιδί πέσει και χτυπήσει να καθαρίσετε το σημείο, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να περάσουν τα μικρόβια στην ανοιχτή πληγή.

«Αγαπημένες» παιδικές συνήθειες

Όταν τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους ή τη σκουπίζουν με τα χέρια τους ή όταν «τρώνε» τα νύχια τους, αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπο να δημιουργηθούν μικρόβια. Και αυτό γιατί τα περισσότερα δεν έχουν μάθει να πλένουν τα χέρια τους σωστά.Το σωστό πλύσιμο είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κανόνας ενάντια στο κρυολόγημα και τις ιώσεις.