Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν καταδείξει τα σημαντικά και πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται η επαφή των παιδιών με τα ζώα: ευκαιρία για μάθηση, ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, περισσότερη αυτοπεποίθηση, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Με απλά λόγια: τα παιδιά διδάσκονται τι σημαίνει αγάπη, φροντίδα, φιλία, ευθύνη, δοτικότητα.

Ακόμη και αν τα κίνητρα τους για την απόκτηση ενός ζώου είναι η παρέα και το παιχνίδι, εξακολουθούν να είναι το ίδιο σημαντικά για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη μορφή μάθησης για τα παιδιά καθώς και μια από τις βασικές τους ανάγκες.

Τα παιδιά διδάσκονται για τα συναισθήματα των άλλων και τα για δικά τους, μέσα από την αλληλεπίδραση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συναισθηματικής Νοημοσύνης σύμφωνα με τον Goleman είναι η «ενσυναίσθηση» δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα του άλλου. Ο σκύλος, επειδή είναι ένα ζώο πολύ επικοινωνιακό, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της «ενσυναίσθησης» στο παιδί.

Η ενσυναίσθηση βοηθά το άτομο στην οριοθέτηση της δικής του συμπεριφοράς αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου. Σε αυτή την περίπτωση η οριοθέτηση δεν επιβάλλεται από τους γονείς στο παιδί αλλά προέρχεται από το ίδιο το άτομο σαν μια ικανότητα αυτορρύθμισης.

Η επίδραση των ζώων στα παιδιά είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Τους παρέχεται, μέσω των ζώων συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας. Μελέτη έδειξε ότι τα νήπια και βρέφη που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς, δεν γλείφουν τον αντίχειρά τους, κλασικό παράδειγμα συναισθηματικής ανασφάλειας. Μέσω της φροντίδας του ζώου αναπτύσσεται στο παιδί η υπευθυνότητα, η φροντίδα για τους άλλους και η αίσθηση ικανότητας. Το παιδί νιώθει χρήσιμο. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του ενδυναμώνονται.

Επιπλέον, τα παιδιά που ζουν στο σπίτι με ένα κατοικίδιο αποκτούν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα αφού έρχονται σε επαφή από νωρίς με περισσότερα μικρόβια και μολύνσεις.


Τι μαθαίνουν τα παιδιά από τα ζώα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά για το κύκλο της ζωής όπως η αναπαραγωγή, η γέννηση, τα γηρατειά, η ασθένεια και ο θάνατος. Μέσω της παρατήρησης, κατανοούν βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με τη δική τους φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις. Επιπλέον, τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιά του. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, η θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς σε παιδιά, με προβλήματα νοσολογικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς, είναι ανεκτίμητη.

Από την άλλη πλευρά, η παιδική ωμότητα απέναντι στα ζώα προμηνύει ενήλικη επιθετικότητα και εγκληματικότητα. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε ένα παιδί σε σχέση με τη μετέπειτα ενήλική του ζωή, είναι να βασανίσει ή να σκοτώσει ένα ζώο και να μην έχει συνέπειες. Η παιδική εγκληματικότητα κατά των ζώων αποτελεί ένα δείκτη του πως θα εξελιχθεί το παιδί ως ενήλικας. Μαθαίνοντας από νωρίς στο παιδί το σεβασμό προς τα ζώα, του προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στη βία.


Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς

Σημαντικό ρόλο στη επιτυχία της συμβίωσης των κατοικίδιων ζώων με τα παιδιά διαδραματίζουν οι γονείς. Η συμπεριφορά που επιδεικνύουν, ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν, η στάση ζωής τους απέναντι στα ζώα, γενικότερα, θεωρείται σημείο – κλειδί για την εικόνα που σχηματίζουν τα παιδιά τους. Για αυτό:

Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται το κατοικίδιο και γενικότερα τα ζώα. Εξηγήστε τους ότι το ζωάκι που έχουν απέναντί τους δεν είναι παιχνίδι, θέλει κατανόηση και σεβασμό, όπως κάθε άλλος φίλος τους που παίζουν παρέα.

Αποτρέψτε τα από τα σκληρά και βίαια παιχνίδια μαζί του. Θυμίστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει, για παράδειγμα, να τραβούν την ουρά ή τα αυτιά του για να παίζουν.

Διδάξτε τους να αναγνωρίζουν τον τρόπο επικοινωνίας του κατοικίδιου και μάθετέ τους ότι αυτό που μπορεί να τους προσφέρει ένα ζωάκι είναι χαρά, αφοσίωση και πίστη.


Χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τα κατοικίδια μας και τα παιδιά

  • Να εξηγήσουμε από την αρχή στα παιδιά ότι τα κατοικίδια δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά με εμάς και μπορεί να αντιδράσουν σε κάποια απότομη κίνηση ή αν τα διακόψουμε, για παράδειγμα, την ώρα που πίνουν νερό ή τρώνε. Το ζώο μπορεί να αντιληφθεί μια αδέξια κίνηση ως επιθετική και να αντιδράσει ανάλογα.
  • Λόγω της διαφοράς του όγκου που έχουμε από ένα σκύλο ή μια γάτα, είναι καλό όταν τα πλησιάζουμε να κατεβαίνουμε χαμηλά για να μην τα τρομάζουμε με το ύψος μας.
  • Απαγορεύεται η επαφή ενός μικρού παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο χωρίς επίβλεψη, ακόμη και όταν είμαστε σίγουροι για την ευγενική φύση του ζώου μας.
  • Τα παιδιά πρέπει να έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντι στο κατοικίδιο χωρίς να ασκούν σωματική ή ψυχολογική βία, μιας και πρόκειται για ένα ακόμη μέλος της οικογένειας.
  • Απαραίτητη η σωστή υγιεινή των ζώων καθημερινά. Μετά από κάθε επαφή των παιδιών με κάποιο κατοικίδιο, θα πρέπει απαραίτητα να πλένουν τα χέρια τους.

Τέλος, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το παιδί δεχτεί επίθεση (δάγκωμα κλπ) από κάποιο ζώο, θα πρέπει  οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, ώστε να τους κατευθύνει για το πώς θα πρέπει να δράσουν και στη συνέχεια να επικοινωνούν με τον κτηνίατρο καθώς και  έναν εκπαιδευτή.


Μην ξεχνάτε:

Η κατάλληλη ηλικία για να έρθει σε επαφή το παιδί με το ζώο είναι 3 ετών, προκειμένου να μπορεί να έχει τη σχετική υπευθυνότητα που χρειάζεται. Σε περίπτωση που υπάρχει νεογέννητο μωρό ή ένα παιδί μικρότερης ηλικίας στο σπίτι, ένα κατοικίδιο ζώο δεν αποτελεί κίνδυνο εάν το μωρό είναι υγιές και δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Με τα σωστά μέτρα προφύλαξης και τη σωστή ενημέρωση από τον κτηνίατρο ένα μωρό μπορεί να συνυπάρξει άφοβα με ένα κατοικίδιο ζώο στον ίδιο χώρο.


Πηγή

Newsroom childsagety.gr με πληροφορίες από iatrognosi.gr, yourbaby.gr