Δυστυχώς, πολλές είναι οι μητέρες που αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, διακατέχονται από έντονα συναισθήματα αμφιβολίας και άγχους για το αν θα καταφέρουν να υποστηρίξουν αξιοπρεπώς το μητρικό ρόλο. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα σωματική κούραση, με αποτέλεσμα, να φτάνουν σε επίπεδα εξάντλησης και συχνά το γάλα να λιγοστεύει, έως και να ελαχιστοποιείται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ώρα για το μητρικό θηλασμό μοιάζει περισσότερο με μια επίπονη προσπάθεια παρά μια ευχάριστη διαδικασία.

Μη διστάζετε, στη δύσκολη αυτή περίοδο προσαρμογής για εσάς και το μωρό σας, να πάρετε βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ζητώντας τους να αναλάβουν αυτά ένα μέρος των καθημερινών υποχρεώσεών σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αφιερωθείτε ολοκληρωτικά στο ρόλο σας ως μητέρα και να αντεπεξέλθετε αποτελεσματικά στις ανάγκες του μωρού σας, τουλάχιστον μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός.

Αξίζει να θυμάστε ότι, με το μητρικό θηλασμό, τα παιδιά δεν θηλάζουν μόνο γάλα. Θηλάζουν και αγάπη, στοργή, παρηγοριά και ασφάλεια, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο δυνατά, ικανά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της κοινωνίας μας.


Χρήσιμες συμβουλές για τον επιτυχημένο μητρικό θηλασμό:

1) Ξεκινήστε τον θηλασμό μέσα στις πρώτες δύο ώρες της ζωής του μωρού σας, ενώ αυτό βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Κατά την ώρα αυτή, η μητέρα και το παιδί θα πρέπει να βρίσκονται, όσο το δυνατόν περισσότερο, σε επαφή δέρμα με δέρμα.

2) Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, το μωρό σας δέχεται το εξαιρετικά σημαντικό πύαρ- το πρωτόγαλα. Ακόμα και αν η ποσότητά του μπορεί να σας φαίνεται μικρή, επαρκεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών του νεογνού. Την 3η ή 4η ημέρα, το γάλα αρχίζει να παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και εσείς πιθανόν να αισθανθείτε αυτή την υπερφόρτωση, ως αύξηση της τάσης στο στήθος σας.

3) Τις πρώτες ημέρες, η χρήση συμπληρώματος υποκατάστατου μητρικού γάλακτος σε σκόνη ή της πιπίλας, πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να παρέμβουν στο φυσιολογικό ρυθμό του μητρικού θηλασμού. Απαγορεύεται επίσης η χορήγηση στο μωρό άλλων υγρών πέραν του γάλακτος (ζαχαρόνερο, χαμομήλι κτλ).

4) Μπορείτε να θηλάσετε είτε ξαπλωμένη, είτε καθιστή, φροντίζοντας πάντα να νιώθετε άνετα και ξεκούραστα στη θέση που έχετε επιλέξει. Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού. Όταν βάζετε το παιδί στο στήθος, σιγουρευτείτε ότι αυτό φέρνει στο στόμα του όχι μόνο τη θηλή, αλλά και τη θηλαία άλω, δηλαδή τη σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή. Να γνωρίζετε πως ο θηλασμός, όταν γίνεται σωστά, δεν προκαλεί πόνο στο στήθος της μητέρας.

5) Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και απεριόριστος, ακολουθώντας τις ανάγκες του μωρού. Όσο περισσότερο η μητέρα θηλάζει, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Τα μωρά δείχνουν με τον τρόπο τους το πότε αρχίζουν να πεινούν και επιθυμούν να θηλάσουν. Αρχικά παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα, κινήσεις αναζήτησης με το κεφάλι τους, ανοίγουν το στόμα τους, βγάζουν ήπιους θορύβους και φέρνουν τα χέρια τους στο στόμα. Στη συνέχεια εμφανίζεται το κλάμα.

6) Ένα μωρό χορτάτο θα αποτραβηχτεί από μόνο του από το στήθος και θα πέσει άμεσα σε βαθύ ύπνο. Επίσης, δε θα ανταποκριθεί στα οποιαδήποτε ερεθίσματα του δίνετε για να ξυπνήσει, είτε του χαϊδέψετε το μάγουλο ή τα χειλάκια, είτε ερεθίσετε τις πατούσες του, είτε το σηκώσετε για να του μιλήσετε.

7) Τα μωρά φυσιολογικά χάνουν γύρω στο 10% του βάρους τους τις πρώτες ημέρες ζωής. Με βάση παλιότερα δεδομένα, η μη ανάκτηση του βάρους γέννησης μέσα στις 10 ημέρες ζωής, σε νεογνά υπό αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, αποτελούσε ένδειξη για χορήγηση συμπληρώματος υποκατάστατου μητρικού γάλακτος σε σκόνη. Με βάση πρόσφατα νέα δεδομένα, το 14% των νεογνών που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό και το 24% αυτών που γεννιούνται έπειτα από καισαρική, ανακτούν φυσιολογικά το βάρος γέννησής τους μετά τις 2 εβδομάδες και μέσα στον πρώτο μήνα ζωής. Κατ επέκταση, μετά από τακτικό παιδιατρικό έλεγχο, σε νεογνά υπό αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, μπορεί να παραταθεί η χορήγηση συμπληρώματος υποκατάστατου μητρικού γάλακτος σε σκόνη, σε περίπτωση ανελλιπούς επανάκτησης βάρους, μέχρι τις 30 ημέρες ζωής.

8) Φροντίστε η διατροφή σας, όσο θηλάζετε, να είναι πλούσια και ισορροπημένη σε όλα τα απαραίτητα συστατικά και στις κατάλληλες αναλογίες. Επίσης, μην παραλείπετε τη λήψη ημερησίως μίας επαρκούς ποσότητας υγρών. Το μητρικό γάλα αποτελείται από νερό σε ποσοστό άνω του 80%, με αποτέλεσμα, για τη σωστή παραγωγή του, να παίζει σημαντικό ρόλο η λήψη υγρών καθημερινά από τη μητέρα.

9) Μην απογοητεύεστε ή εγκαταλείπετε στην περίπτωση που εμφανιστούν διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως συμφόρηση των γαλακτοφόρων αδένων, ραγάδες θηλών, μαστίτιδα κτλ. Με τη χρήση των κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, αντιμετωπίζονται άμεσα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χωρίς να χρειαστεί η μητέρα να λάβει αντιβίωση και χωρίς να διαταραχθεί ο φυσιολογικός ρυθμός του θηλασμού.

10) Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης και καλό είναι να ενισχύεται, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, το πολύτιμο αυτό δώρο που προσφέρει απλόχερα η μητέρα στο παιδί της, εκτός από τα πολυάριθμα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη για την ίδια και το μωρό της, αποτελεί και την πιο οικονομική λύση!


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!