Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών αλλά και συχνά πηγή άγχους για τους γονείς που καλούνται να προσθέσουν ένα ακόμα φορτίο στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των ημερών. Δε μπορούν πάντα να ανταποκριθούν με τον τρόπο που θα ήθελα. Κι όμως! Αν όμως προσπαθήσουμε να θυμηθούμε ποιες είναι οι δικές μας αγαπημένες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι ελάχιστες από αυτές έχουν σχέση με ακριβά παιχνίδια ή δώρα ή άλλες πολυτέλειες.

Οι καλύτερες δικές μας αναμνήσεις για παράδειγμα, ήταν το στόλισμα του δέντρου με τους γονείς μας, τα κάλαντα που λέγαμε κάθε χρόνο με φίλους, η βόλτα στο κέντρο την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα.

Φέτος, ας κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να «δημιουργήσουμε αναμνήσεις» με τα παιδιά, δηλαδή στιγμές που θυμόνται όταν μεγαλώσουν. Ας δούμε 10 απλές ιδέες που δεν κοστίζουν τίποτα:

  1. Διοργανώνουμε βραδιά ύπνου κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κουβαλάμε στρώματα και σκεπάσματα, φέρνουμε χριστουγεννιάτικα βιβλία και κοιμόμαστε στρωματσάδα αφήνοντας τα φωτάκια ανοιχτά όλο το βράδυ.
  2. Πλημμυρίζουμε το σπίτι με Χριστουγεννιάτικη μουσική. Επιλέγουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια, φτιάχνουμε playlist στον υπολογιστή και ακούμε μουσική συχνά, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.
  3. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς (ή και οποιαδήποτε άλλη μέρα επιλέξουμε) απολαμβάνουμε το βραδινό μας με κεριά και χαμηλό φωτισμό. Δεν έχει σημασία αν έχουμε καλεσμένους. Εμείς είμαστε οι επίσημοι!
  4. Κάνουμε εξόρμηση στη φύση για να μαζέψουμε κλαδιά, κουκουνάρια, βελανίδια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο στολισμό του σπιτιού. Βάζουμε τα κουκουνάρια σε μπωλ, προσθέτουμε και πορτοκάλια στα οποία έχουμε καρφώσει γαρύφαλλα, φτιάχνουμε στεφάνια με κλαδιά. Το σπίτι θα γεμίσει χρώματα και αρώματα!
  5. Βλέπουμε όλοι μαζί μία Χριστουγεννιάτικη ταινία. Επιλέγουμε ταινία που να αρέσει σε όλους, φτιάχνουμε ποπ-κορν, κλείνουμε τα φώτα και… it’s Christmas show time!
  6. Την τελευταία μέρα του χρόνου, καθόμαστε δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, βλέπουμε φωτογραφίες, για να ξαναθυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς που πέρασε. Και βέβαια κάνουμε σχέδια και όνειρα για τη νέα χρονιά!
  7. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να χαρίσουν κάποια από τα παιχνίδια τους σε άλλα παιδάκια. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που συγκεντρώνουν  παιχνίδια και ρούχα αυτές τις μέρες και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσει να μπαίνει στη ζωή των παιδιών η έννοια της προσφοράς. Ακόμα καλύτερα όμως είναι να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε μία φιλανθρωπική δράση. Η προσπάθεια ας συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

8.Δωράκι ελάχιστης αξίας που θα φέρει χαμόγελα: Φτιάχνουμε ένα μικρό πακετάκι με καραμέλες, σοκολατάκια ή μπισκότα και το κρεμάμε στο χερούλι της πόρτας κάποιου γείτονα. Δε γράφουμε σημείωμα. Τον αφήνουμε να αναρωτιέται!

  1. Όλο και κάποιο ξαδελφάκι θα υπάρχει που ζει σε άλλη πόλη. Βοηθάμε τα παιδιά να του φτιάξουν μια κάρτα, να του γράψουν δυο λόγια και να του την ταχυδρομήσουν. Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα λάβουν και απάντηση! Φαντάζεστε τον ενθουσιασμό τους;
  2. Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που λένε τα κάλαντα, γιατί φέτος να μην τα πουν αργά το απόγευμα που θα έχει νυχτώσει; Πιθανόν να χρειαστεί η συνοδεία μας, αλλά τα «βραδινά κάλαντα» θα είναι σίγουρα μία μοναδική εμπειρία. Φαναράκια απαραίτητα!

Ποια ήταν η δική σας αγαπημένη παιδική ανάμνηση; Μπορείτε να την αναπαραστήσετε με τα παιδιά σας; Πολλές ευχές για χαρούμενα και μαγικά Χριστούγεννα!

 «Μερικές φορές νοιαζόμαστε τόσο να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που ποτέ δεν είχαμε μεγαλώνοντας, που παραμελούμε να τους δώσουμε αυτό που είχαμε.»

– James Dobson


Πηγή

www.aspaonline.gr