Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και οι ιώσεις «βασιλεύουν». Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με κύρια συμπτώματα το βήχα και την καταρροή. Πολλοί γονείς έρχονται στο ιατρείο με το άρρωστο παιδί τους και με ρωτούν “Μετρήσατε το οξυγόνο του παιδιού;”, «Μήπως αν κάναμε εξετάσεις αίματος ή μία ακτινογραφία θα ήμασταν πιο σίγουροι για το τι έχει το παιδί μου;».

Όσοι γνωρίζουν το πώς δουλεύω, θα έχουν διαπιστώσει πως σπάνια χρησιμοποιώ το οξύμετρο για την αξιολόγηση της οξυγόνωσης του αίματος, καθώς και τις εξετάσεις αίματος και την ακτινογραφία θώρακα, για την αξιολόγηση των οξέων περιστατικών. Αυτό αγαπητοί γονείς δε δηλώνει ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, αλλά πραγματικό ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για το παιδί σας!

Το γνωρίζω πως εσείς θα αισθανόσασταν ακόμα πιο ήρεμοι, αν κάναμε στο μικρό σας 1000 εξετάσεις επιπλέον. Ένας παιδίατρος όμως που πατάει γερά στα πόδια του, μπορεί να κάνει τη διάγνωση με σιγουριά και να κατευθύνει τους γονείς, όσον αφορά στα περισσότερα οξέα περιστατικά, μέσω μιας απλής ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ.  Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο ίδιος να είναι σωστά καταρτισμένος και να μη φοβάται και τη… σκιά του.

Μην «μπαίνετε στο τρυπάκι» να θεωρείτε πως όσο πιο πολλές εξετάσεις ζητά ένας παιδίατρος, τόσο καλύτερος γιατρός είναι. Έχετε ποτέ σκεφτεί τι ταλαιπωρία μπορεί να αποτελεί για ένα παιδί ένας άσκοπος εργαστηριακός έλεγχος ή πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι για τον οργανισμό του οι πολλαπλές ακτινογραφίες θώρακος; Ας δείξουμε στις μικρές αυτές ψυχούλες το σεβασμό που τους αξίζει.

Διαλέξτε τον επαγγελματία στον οποίο θα εμπιστευτείτε την υγεία του παιδιού σας και μην τον πιέζετε για να κάνει αυτό που θα ΣΑΣ ηρεμήσει, αλλά αυτό που θα είναι καλύτερο για την υγεία του παιδιού σας. Αλλάξτε πορεία πλεύσης και αξιολογήστε πιο θετικά τον ιατρό που χρησιμοποιεί ως βάση για τη διάγνωση την κλινική εκτίμηση του μικρού ασθενή και τις πιο πολύπλοκες εξετάσεις, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητες.

Εξάλλου μην ξεχνάτε: μέλημα του παιδιάτρου είναι μεν να κατευνάσει το άγχος των γονέων, αλλά κυρίως να κάνει αυτό που θεωρεί καλύτερο για το ίδιο το ΠΑΙΔΙ.


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!