Ήρθε επίσημα το καλοκαίρι! Έκλεισαν τα σχολεία, χαρές και ξενοιασιά για τους μικρούς, άγχος και πονοκέφαλος για τους γονείς.

Το μόνιμο θέμα του καλοκαιριού για τους εργαζόμενους γονείς … που θα μείνουν τα παιδιά μέχρι να πάρουμε άδεια.

Όσο τα παιδιά είναι μικρά, βρεφικής και σχολικής ηλικίας, οι λύσεις πρέπει να είναι συνδυαστικές.

Για το παιδί που βρίσκεται σε βρεφονηπιακό σταθμό το καλύψαμε το μισό καλοκαιράκι, καθώς οι περισσότεροι τέτοιοι χώροι λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου.

Για το παιδί σχολικής ηλικίας υπάρχουν πλέον διάφορα οργανωμένα πλαίσια φύλαξης και δραστηριοτήτων χωρίς διανυκτέρευση αλλά και οι κατασκηνώσεις για τους μικρούς δραστήριους και φουλ κοινωνικοποιημένους φίλους μας.

Κατά βάση, είναι σωστό η οικογένεια να περνάει τις διακοπές μαζί . Είναι σωστό επίσης και οι γονείς να παίρνουν κάποιες μέρες οff, αν είναι εφικτό, από τον ρόλο τους και να φορτίζουν τις μπαταρίες τους.

Στην ελληνική κοινωνία, πάντα υπάρχει η εναλλακτική του παππού και της γιαγιάς. Είναι βολική λύση, ασφαλής και ανέξοδη, όταν βέβαια αποφεύγουμε τις ακρότητες.

Η επιτυχία στην παραπάνω ισορροπία έχει να κάνει με τα όρια στις σχέσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα σε θέματα ανατροφής.

Οι παππούδες έχουν την τάση να είναι επιεικείς και ελαστικοί με τα εγγόνια τους αλλά και συνάμα υπερπροστατευτικοί και υπερβολικοί στην φροντίδα βασικών αναγκών.

Πολλές φορές ίσως υποσυνείδητα αναιρούν τις εντολές των γονέων μετά από την πίεση ή το κλάμα των εγγονών τους.

Συνήθως οι γονείς παραπονιούνται πως οι παππούδες ξεχνούν πως ήταν ως γονείς και γίνονται υπερανεκτικοί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανορίωτη σχέση με τα εγγόνια. Εν συνεχεία δημιουργείται σύγχυση ιδιαίτερα στα παιδιά καθώς προσπαθούν να γενικεύσουν αυτή την ανορίωτη συμπεριφορά.

Σαφέστατα, τα καλοκαίρια είναι προτιμότερο τα παιδιά να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στο οικογενειακό εξοχικό με την γιαγιά και τον παππού παρά κλεισμένα στην πόλη χωρίς διεξόδους. Και ποιος δεν θυμάται τις καλοκαιρινές φιλίες στα διάφορα θέρετρα, σχέσεις που θυμίζουν, παγωτό βανίλια και άρωμα θαλασσινής αρμύρας.

Στο πλαίσιο σεβασμού και σαφούς κατανόησης των ρόλων, είναι χρήσιμο η ανατροφή των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες να συνεπικουρείται από τους μεγάλους.

Οι γονείς αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς, οι παππούδες χρήσιμοι και δημιουργικοί χωρίς την αίσθηση του ανεπιθύμητου και απόμακρου στη ζωή.

Επίσης τα παιδιά μεγαλώνουν γνωρίζοντας τη γενιά τους, γεγονός πολύ καταλυτικό στη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή.

Όλα αυτά θα είναι υγιή και ισορροπημένα όταν:

  • οι παππούδες ξέρουν ότι το εγγόνι τους δεν είναι παιδί τους και δεν επιζητούν έμμεσα ρόλο γονέα, αντιθέτως είναι διακριτικοί.
  • οι γονείς δέχονται και σέβονται το χρόνο του παππού και της γιαγιάς και δεν παρκάρουν απλώς τα παιδιά για να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς τα παιδιά.

Τότε το καλοκαίρι θα λειτουργήσει αρμονικά χωρίς ανταγωνισμούς και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι!

Ειδάλλως ας αναζητήσουν άλλες λύσεις…

 

ΣΟΦΙΑ Θ. ΔΡΟΣΟΥ
ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»
ΛΕΩΦ. ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ 130, ΑΧΑΡΝΕΣ
210-2449575