Μήπως τελικά ευθύνεστε ΕΣΕΙΣ γονείς που το παιδί σας αρρωσταίνει; Μήπως κάνετε το λάθος να το βγάζετε από το σπίτι όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές από το επιτρεπόμενο; Μήπως δεν το ντύνετε όπως πρέπει; Ή αμελείτε κάτι άλλο, σημαντικό πάνω στην άμυνα του οργανισμού του;

Όχι αγαπητοί μου γονείς, δε θα σας δώσω την απάντηση που νομίζετε. Και φυσικά δε φταίτε εσείς που το μικρό σας αρρωσταίνει! Να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κάποια θερμοκρασία αποτρεπτική στο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι τους χειμωνιάτικους μήνες. Εξάλλου, στην Ελλάδα ο χειμώνας δεν είναι καν τσουχτερός, όπως πχ. στη Σουηδία. Φανταστείτε ότι ακόμα και σε αυτές τις χώρες, τα παιδιά εκτίθενται άφοβα στις χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη από τις πρώτες ημέρες ζωής!

Επίσης, μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι το παιδί σας κρυολογεί, επειδή έβγαλε κάποια στιγμή το μπουφανάκι του ή επειδή ξεχάσατε να του φορέσετε το φανελάκι του. Δε χρειάζεται να ντύνετε τα παιδιά σας υπερβολικά, σαν κρεμμύδια, για να τα προστατέψετε, υποτίθεται, από τις ιώσεις. Ο οργανισμός, όταν το χρειάζεται, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει την υπερβολική θερμοκρασία.


Γιατί επομένως αρρωσταίνει το παιδί;

Το αν αρρωσταίνει ή όχι κάποιο παιδί δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά στη δύναμη του ιδίου του ανοσοποιητικού του. Μα πως, θα μου απαντήσετε, “αφού του έχω κάνει τα εμβόλιά του”.

Λάθος! Τα εμβόλια, αν μη τι άλλο, δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό του οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, όπου πολλά εμβολιασμένα παιδιά συνεχίζουν να αρρωσταίνουν. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία απέναντι σε συγκεκριμένες νόσους, χωρίς όμως να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Αυτό σημαίνει, ότι ένα παιδί χαμηλού ανοσοποιητικού, παρότι εμβολιασμένο, θα «τσιμπήσει» εύκολα και θα εκδηλώσει με έντονα συμπτώματα την λοίμωξη από τον οποιοδήποτε αιτιολογικό παράγοντα δεν εμπεριέχεται στο εμβόλιο. Αντιθέτως, ένα παιδί με καλό ανοσοποιητικό σύστημα, είτε είναι εμβολιασμένο, είτε ανεμβολίαστο, θα έρθει και αυτό σε επαφή λόγω του εντόνου συγχρωτισμού με τον εξωτερικό εισβολέα, αλλά θα αμυνθεί με.. αξιοπρέπεια, χωρίς να εμφανίσει έντονα κλινικά συμπτώματα.


Άραγε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας, για να μην αρρωσταίνουν;

Μην μπορώντας να κλείσετε τα παιδιά σας σε γυάλα, επιβάλλεται να βρείτε τρόπους, έτσι ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους. Αρχικά, μέσω μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, στις κατάλληλες αναλογίες. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα φρούτα και στα λαχανικά, κατηγορίες τροφής όχι αγαπητές από τα παιδιά.

Επίσης, φροντίζοντας ώστε το παιδί σας να ξεκουράζεται επαρκώς και να συμπληρώνει τις κατάλληλες ώρες ύπνου για την ηλικία του καθημερινά και όχι μόνο όταν είναι άρρωστο. Επιπλέον, βγάζοντας τα παιδιά σας να παίξουν έξω στο κρύο, χωρίς όμως να τα ντύνετε υπερβολικά. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το ντύσιμο σε στρώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ρούχα, ανάλογα με την περίσταση.

Και κάτι ακόμα. Χρησιμοποιήστε για την ενίσχυση του οργανισμού εναλλακτικές μεθόδους, όπως η Ομοιοπαθητική. Μέσω της χρήσης φυσικών σκευασμάτων, χωρίς παρενέργειες, ο οργανισμός «φορτίζει» σταδιακά τις μπαταρίες του και το ανοσοποιητικό του ενισχύεται. Τα παιδιά, ως αγνοί οργανισμοί, ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Αγαπητοί γονείς, αφήστε στην άκρη τις τύψεις και ακολουθήστε τις παραπάνω συστάσεις. Θα εκπλαγείτε από την ευκολία με την οποία το μικρό σας διαβολάκι θα περάσει το χειμώνα στο… πόδι!


Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου

Παιδίατρος & Ομοιοπαθητικός (παιδιών – ενηλίκων)
Master B΄επιπέδου – Διατροφή στην παιδική ηλικία
Γούναρη 78, 2ος όροφος, 26 224, Πάτρα
Τηλ. 2614 008469
Κιν. 6981 080369
mail: info@kosmarikou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akosmarikou/
website: www.kosmarikou.gr

Ονομάζομαι Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα, ζω και εργάζομαι στην Πάτρα. Είμαι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Αγαπώ την προσφορά στον συνάνθρωπο και γι’αυτό, προσφέρω ενεργά τις υπηρεσίες μου ως Παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου. Ονειρεύομαι μια Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος μου, μέσω της αρθρογραφίας μου, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών σας, έτσι ώστε να πορευτείτε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!