Τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία από τον ήλιο από ότι οι ενήλικες γιατί έχουν λιγότερη μελανίνη και πιο ευαίσθητο δέρμα, λένε οι γιατροί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες που προκαλούν τόσο η υπερβολική έκθεση, όσο και η απουσία προληπτικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφάται από ένα παιδί κάτω των 6 ετών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη που απορροφάται από έναν ενήλικο.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόκληση σοβαρών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση μιας μορφής καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Με την έκθεση στον ήλιο συντίθεται βιταμίνη D, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, διασφαλίζοντας την εναπόθεσή του στα οστά. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, το «βαρύ» ηλιακό έγκαυμα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία και η υπερβολική, κατά διαστήματα, έκθεση του ανθρώπου στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου χωρίς την τήρηση βασικών κανόνων προστασίας, έχουν ενοχοποιηθεί για τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων του δερματικού καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, της σοβαρότερης μορφής του, ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας.


Μικρά μυστικά για προστασία από τον ήλιο

Η τήρηση των κανόνων προστασίας από τον ήλιο συνοψίζονται στο μνημονευτικό κανόνα «Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο. Ρολόι», από τα αρχικά των λέξεων Μπλούζα, Αντηλιακό, Γυαλιά, Ίσκιος, Καπέλο, Ομπρέλα.

Σημαντικό ρόλο επιτελούν όλο το χρόνο, το ρολόι και η σκιά, η οποία όταν είναι κοντή ή εξαφανισμένη (10.30 π.μ. – 4.30 μ.μ. ή 11.00 π.μ. – 5.00 μ.μ. ανάλογα με την εποχή), καταδεικνύει τις επικίνδυνες ώρες στις οποίες δεν θα πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο για περισσότερο από 20 – 30 λεπτά, ακόμα και σε μέρες με συννεφιά ή κάτω από τη σκιά δέντρου ή ομπρέλας.

Το αντηλιακό θα πρέπει να προστατεύει από τις UVA και UVB και το βάζουμε στα παιδιά μισή ώρα πριν την έξοδο από το σπίτι. Επαναλαμβάνουμε την επάλειψη ανά δίωρο ή και συχνότερα, μετά από σκούπισμα με πετσέτα. Συνιστάται η αποφυγή χρήσης αντηλιακού στο μωρό, τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, κατά τους οποίους στερείται παντελώς της φυσικής άμυνας του μαυρίσματος αφού τα μελανοκύτταρά του δεν είναι ώριμα για παραγωγή μελανίνης. Το μωρό, γενικά, πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο τις πρωινές και τις προχωρημένες απογευματινές ώρες, με πλατύγυρο καπέλο, με σκιά κουκούλας ή ομπρέλας στο καρότσι και με το σώμα καλυμμένο από στεγνά και χαλαρά ρούχα πυκνής ύφανσης.

Τέλος, παιδιά και ενήλικες με την αυτοεξέταση του γυμνού σώματος μία φορά το μήνα και με τον τακτικό έλεγχο από ειδικό ιατρό, εξασφαλίζουν την έγκαιρη αναγνώριση αλλαγών που επιβάλλουν τη χειρουργική αφαίρεση ενός σπίλου. Ύποπτα σημεία θεωρούνται μέσα σε 3 μήνες, μεταβολές τριών τουλάχιστον στοιχείων του μνημονευτικού κανόνα «Χ.Α.Μ.Ο.Σ.» (από τα αρχικά των λέξεων Χρώμα, Ασυμμετρία, Μέγεθος, Όρια, Σχήμα) επίμονη φαγούρα πέραν των 3 ημερών και πληγή που δεν γιατρεύεται σε 3 εβδομάδες.


Απλοί, συμπληρωματικοί κανόνες αποτελεσματικής προστασίας

  • Να χρησιμοποιούνται αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15.
  • Μετά από κάθε βουτιά τα παιδιά να σκουπίζονται καλά, επειδή έχει αποδειχθεί ότι η βρεγμένη επιδερμίδα απορροφά περισσότερη ακτινοβολία. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο και μέσα στο νερό, ενώ είναι προτιμότερο να φοράνε και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι. Ο ήλιος φτάνει σε βάθος περίπου 3 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Να επαναλαμβάνεται η επάλειψη στην περίπτωση που το παιδί ιδρώσει, μιας που η εφίδρωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού περίπου στο 50%.
  • Να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα για το πρόσωπο και τα χείλη των παιδιών.
  • Να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης του εκάστοτε αντηλιακού προϊόντος, πριν από τη χρήση του.
  • Να μη χρησιμοποιείται το αντηλιακό μόνο στην παραλία αλλά κάθε φορά που θα βγει από το σπίτι για βόλτα, στις κούνιες, ακόμα και στην αυλή.
  • Να φορά το παιδί μπλουζάκι καθημερινά. Ακόμα και αν βραχεί, η προστασία που προσφέρει μειώνεται αλλά παραμένει σημαντική.
  • Να χορηγούνται στα παιδιά άφθονο νερό και χυμοί, που περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
  • Αν το παιδί ακολουθεί οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή σχετικά με την έκθεση του παιδιού στον ήλιο.

Συνηθισμένα λάθη και πώς να τα αποφύγουμε

Χαλάρωση: Τις πρώτες μέρες στην παραλία «κυνηγάμε» το παιδί, για να του φορέσουμε το καπέλο και να του βάλουμε αντηλιακό. Όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα του μαυρίζει, χαλαρώνουμε την προσοχή μας. Η αντηλιακή προστασία είναι, σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη.

Προστασία και στο αυτοκίνητο: Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στην επιδερμίδα ακόμη κι όταν το παιδί είναι μέσα στο αυτοκίνητο, συνεπώς και σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο το αντηλιακό.

Καπέλο, μπλουζάκι, αντηλιακό και με συννεφιά: H σκιά δεν προφυλάσσει πάντα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται ενώ φτάνει σε εμάς ακόμη κι όταν υπάρχει συννεφιά ή την ώρα που κολυμπάμε.

Δε φοράμε γυαλιά ηλίου: Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα παιδιά από 4 ετών και πάνω. Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στην ποιότητα των φακών, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά από τις ακτίνες του ήλιου και διαλέγουμε σκελετό από ελαφρύ υλικό.

Πηγή

Newsroom childsafety.gr με πληροφορίες από eumedline.eu